Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

Farmaskop Ayın Konuğu
Oğuz Tırpançeker Tekimed Genel Müdür Yardımcısı
Nisan 2011

Kronik hastalık yönetiminde uzaktan bakım dönemi

Tekimed Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Tırpançeker ile geçtiğimiz Aralık ayında basına duyurulan Mymediks Kişisel Sağlık Takip Sistemi’nin uzaktan bakım hizmetlerine ilişkin bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Kısaca Tekimed’in faaliyetlerinden bahseder misiniz?
Tekimed 1989 yılında kuruldu. Kurulduğu günden bu yana IBM’in çözüm ortağı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca firmamız Intel’in de yazılım çözüm ortağı konumunda bulunuyor. Microsoft ile de bağımsız yazılım sağlayıcı statüsünde çalışıyoruz. Bugüne kadar çeşitli sektörler için çok sayıda kurumsal yazılım çözümü ürettik ve üretmeye devam ediyoruz.

Sağlık sektörüne yönelik yeni bir yatırımınız var: Mymediks. Bu alanda yatırım fikri nasıl doğdu?
Hem dünyada hem de Türkiye’de sağlık alanında teknolojinin daha fazla kullanılmaya başlanması ve yatırımların artması bizi bu sektör için de çeşitli yazılımlar üretme düşüncesine yöneltti. Araştırmalarımız sonucunda, kronik hastalıkların çok önemli olduğunu, kronik hasta yönetimine ciddi bir bütçe ayrıldığını gördük. Bildiğiniz gibi dünyada yaşlı insan sayısı sürekli artıyor, buna bağlı olarak kronik hastalıklarla yaşamını sürdüren insanların sayısı da artıyor. Ayrıca sağlık sisteminde sürekli artan hekim, hemşire gibi sağlık profesyoneli ihtiyacı bulunuyor. Bu, hemen hemen tüm dünyada böyle. Dolayısıyla uzaktan bakım hizmetinin önemi artıyor. Biz uzaktan bakım hizmeti alanında yatırım kararı aldık. Oldukça uzun süren çalışmalarımız sonunda bu hizmeti sunabilecek altyapıyı oluşturduk. Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki, hastalar tedavilerinde aktif rol aldığında çok daha iyi sonuç alınıyor. Dolayısıyla sağlık kişiselleşmeye başlıyor. Hatta hastalanmadan önce potansiyel hastalıkların tespiti ve önüne geçilmesi alanında yoğunlaşılmaya başlandı. Dünyada sağlık sistemi daha çok akut bakıma göre örgütlenmiş durumda; kronik hastalık yönetimi pek iyi yapılamıyor ve kronik hastalık yönetimi için yeni yöntemler geliştiriliyor. Oysa kişiler kendi kronik hastalıklarının yönetiminde çok önemli bir fonksiyonu üstlenebilirler. Bildiğiniz gibi, kronik hastalıklarda hastanın durumunun çeşitli testlerle, ölçümlerle sürekli takip edilmesi gerekiyor. Hastalar, bu testleri, ölçümleri yaptırmak için sürekli hastaneye gitmek, randevu almak, tahlil sonuçlarını beklemek ve tekrar randevu alarak sonuçları hekime göstermek gibi bir süreçten geçiyorlar. Biz bu süreci çok daha hızlandıran, hem sağlık sistemi üzerindeki yükü hafifletecek, hem de hastayı rahat ettirecek bir uzaktan bakım sistemi olan Mymediks’i oluşturduk.

Mymediks’in işleyişi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Mymediks, web tabanlı ve flash bellek üzerinde çalışan iki versiyon olarak sunuluyor. İkinci sistemde, program flash bellek üzerinde kurulu oluyor ve tüm veriler de yine flash bellek üzerinde saklanıyor. Web tabanlı versiyonda ise bilgiler internet aracılığıyla aktarılıyor ve saklanıyor. Tamamen kişinin tercihine bağlı olarak bu iki versiyondan biri seçilebilir. Testleri, ölçümleri yapan cihazlar kabloyla ya da Bluetooth ile bilgisayara bağlanıyor, ölçümler anında bilgisayara aktarılarak korunuyor ve aynı zamanda online olarak internet üzerinden gönderiliyor. Test ve ölçümleri yapan cihazlar da bizim tarafımızdan temin ediliyor: tansiyon, şeker ölçüm cihazları, EKG cihazları, pulse oksimetre, tartı… Kişiler tüm ölçümlerini, cihazlar bilgisayara bağlı şekilde yapıyor ve veriler anında web ortamında ya da flash bellekte depolanıyor. Bizim bu noktadaki en önemli fonksiyonumuz bilgilerin güvenli bir şekilde depolanmasını sağlamak oluyor. Kişiler istediği kişiyle sağlık bilgilerinin istediği kadarını paylaşabiliyor.

Web ortamında sadece sistemi kullanan hastanın yetkilendirdiği kişiler depolanan sağlık bilgilerine ulaşabiliyor. Sağlıkla ilgili bilgilerin gizliliğinin korunması çok önemli bir husus. Bu nedenle Mymediks çok güçlü bir güvenlik sistemiyle donatılmış durumda. Web tabanlı hizmetimizden daha çok sağlık kuruluşlarının faydalanacağını düşünüyoruz. Özellikle mobil sağlık hizmeti veren firmalar için önemli bir açılım sağlayacak.

Mymediks’i 2010 Aralık ayında basın lansmanı ile duyurduk. Bu projeyi geliştirirken Intel Türkiye ile işbirliği yaptık. Türkiye’de şu anda böyle bir sistem uygulanmıyor ve bu sistem için gerekli olan kablosuz cihazlar mevcut değil. Mymediks, bu açıdan bakıldığında, Türkiye’de sağlık sektörü için bir ilk. Bu nedenle birçok sağlık kuruluşuyla görüşüyoruz ve sistemi anlatıyoruz. Bir sağlık kuruluşuyla görüşmelerimiz son derece ilerlemiş durumda. Şu anda bu hizmetle ilgili web sitemizde 500 kayıtlı üyemiz var.

Mymediks’in hastalara ve sağlık kurumlarına sunduğu kazanımlar nelerdir?
Mymediks ile ölçüm cihazlarından alınan veriler doğrudan ve anında hem kişinin bilgisayarına hem de internetteki veya flash bellekteki sağlık bilgilerine veya sağlık profesyonelinin izleme monitörüne aktarıldığından, kaydetme, saklama, iletme konusunda hata riski minimuma indiriliyor. Örneğin bu, günde beş veya altı kez şeker ölçümü yapan ve bunları düzenli olarak kaydetmesi gereken bir diyabet hastası için çok önemli bir konu. Ayrıca bu hastanın sadece ölçümleri hekimiyle paylaşmak için hastaneye gitmesi gerekiyor. Oysa web tabanlı Mymediks ile hekim, hastanın yaptığı ölçümleri anında ekranında görerek takibini yapabilir, herhangi bir problem tespitinde ise çok hızlı bir şekilde gerekli önlemlerin alınmasını sağlayabilir.

Sağlık profesyonelleri tarafından tüm dünyada kullanılan uluslar arası hastalık ve ilaç kodları da sistemde yer alıyor. Dolayısıyla hasta yurtdışına çıktığında sorun yaşamıyor, sistemdeki bilgiler dünyanın her yerinde kullanılabilir oluyor. Ayrıca, bildiğiniz gibi sağlıklı insanların da sağlığıyla ilgili bazı bilgileri takip etmesi ve kaydetmesi gerekiyor. Örneğin, tansiyon ölçümlerinin belli periyotlarla yapılması ve kaydedilmesi, tahlil ve tetkiklerin kaydedilmesi; ileride ortaya çıkabilecek hastalıkların önceden tahmin edilebilmesi ve önlem alınması için önem taşıyor. Mymediks bu anlamda değerlendirildiğinde de büyük kolaylık sağlıyor. Sağlık kayıtlarının düzenli olarak tutulması hayati önem taşıyor.

Hekimler ve sağlık kuruluşları için de önemli bir konu…
Tüm sağlık geçmişiniz; daha önce hangi ameliyatları geçirdiğiniz, kronik hastalıklarınız, tedavi olarak atlattığınız rahatsızlıklar, hangi ilaçları kullandığınız, alerjileriniz, aşılarınız, aile bireyleri ile ilgili sağlık bilgileriniz kronolojik sırada kayıtlı olursa ve ihtiyaç duyulduğu anda doktorunuza sunulursa, hekiminizin çok daha hızlı ve çok daha doğru teşhis koymasına, dolayısıyla &cced


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Rhea satın aldı, Dentistanbul’da yeni dönem başladı

Türkiye'nin İMKB indikatör ilk 100 şirketinden biri olan Rhea Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı, Türkiye'nin ilk özel diş hastanesi Dentistanbul'un hisselerini...

Kapat