Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

Sağlık Bakanlığı hastalardan advers olay bildirimi toplayacak 14 Ocak 2013, Pazartesi 14:31

Sağlık Bakanlığı hastalardan advers olay bildirimi toplayacak

Anadolu Ajansın’na (AA) konuşan Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Güven Artıran, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), hastalardan yan etki bildirimi toplanması projesinde dünyada ikinci ülke olarak Türkiye’yi seçtiğini bildirdi.

AA’nın haberinde bu uygulamanın dünyada ilk kez Hırvatistan’da başlatıldığına değiniliyor. Haberde projenin bundan böyle Türkiye’de de uygulanmaya başlandığını belirten Artıran, şöyle konuşuyor:

“İlaçların tedavi edici özelliklerinin yanında birtakım istenmeyen yan etkileri de olabiliyor. Yan etki bildirimleri, ilaçlarla ilgili olası risklerin mümkün olan en kısa sürede tespit edilip önlemlerin alınabilmesi için büyük önem taşıyor. Türkiye’de aslında 1985’den beri hekimlerden, eczacılardan ve hemşirelerden yan etki bildirimleri alınıyordu. Bu yan etkiler kurum bünyesindeki Türkiye Farmakovijilans Merkezi’nde (TÜFAM) izlenip kayıt altına alınıyordu. Artık hastalar ya da yakınları da ilaç kullanımı sırasında karşılaşılan yan etkileri doğrudan TÜFAM’a iletebilecek.”

Kişisel gizlilik korunacak

Hastaların kolayca yan etki bildirimi yapabilmesi için WHO tarafından hazırlanan elektronik raporlama sisteminin kullanılacağını belirten Artıran, bunun hem hastaların hem de sağlıkçıların bildirim yapabileceği, herkese açık olacak bir sistem olacağını söylüyor.

Hastalardan alınacak geri bildirimler KÜB güncelleme ve toplatma kararlarında etkili olabilecek

NTV’nin konuya ilişkin haberinde ise hastaların yan etki bildirimini TİTCK’nin internet sitesinin ana sayfasındaki linki kullanarak yapabilecekleri belirtiliyor. NTV’ye göre yan etki bildirimi yapacakların sadece e-posta adresinin bulunması yeterli olacak. Bu kişilerin adı ve iletişim adresi gibi bilgiler kesinlikle gizli tutulacak, 3. kişi ve kurumlara izinsiz açıklanmayacak.

KÜB güncelleme ve toplatma kararlarında etkili olabilecek

Haberde Artıran’ın şu sözlerine yer veriliyor;

“Beklenmeyen yan etki ilaçtan kaynaklanıyorsa kullanma kılavuzuna uyarı ekleyebileceğimiz gibi toplatma yoluna da başvurabileceğiz.”

Artıran’ın verdiği bilgiye göre, şu durumlarda öncelikli yan etki bildirimi yapılması gerekiyor:

  • Piyasaya yeni çıkan ilaçlarda görülen tüm şüpheli yan etkiler.
  • İyi bilinen veya güvenli olduğu kabul edilen ilaçlar için tüm ciddi ve beklenmeyen yan etkiler.
  • Sıklığında artış meydana gelen yan etkiler.
  • İlaç-ilaç, ilaç-gıda veya ilaç-gıda katkı maddeleri ile etkileşmeler sonucu meydana gelen yan etkiler.
  • Gebelik ve emzirme sırasında ilaç kullanımına bağlı sorunlar.
  • İlacın intihar eğilimine ve bunun devamında şüpheli ilacın veya başka ilaçların doz aşımına neden olduğuna işaret eden durumlar.
  • Hayati tehlike taşıyan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar, aşılar ve gebeliği önleyiciler başta olmak üzere etkisizlik olayları.
  • Ciddi ve beklenmeyen yan etkiye yol açan yanlış kullanım ve suiistimaller.

SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Recordati, Lundbeck'in ABD'deki ürün portföyünü satın aldı
Recordati, Lundbeck’in ABD’deki ürün portföyünü satın aldı

Recordati, nadir görülen ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan ve başlıca ABD'de pazarlanan bir ürün portföyünü tüm haklarını Lundbeck'den satın almak...

Kapat