Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

26 Mart 2014, Çarşamba 10:21

İlaç krizinde kritik adım

Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlandırma istatistiğine göre 2013’te 10 bin ruhsatlı ilacın 681’ine fiyat artışı yapıldı. Ancak bu artış ilaç krizini çözmeye yetmedi. İstanbulEczacı Odası’na göre Lastet, Simdax, Flutamit gibi hayati öneme sahip ilaçlar da dahil 490 ilaç hâlâ piyasada bulunmuyor. Bakanlık ilaç krizini, yurtdışından ilaç getirme yetkisini TEB dışındaki diğer firmalara vererek çözmeye çalışıyor. Türk Eczacılar Birliği ise bunun düşürülmek istenen ilaç fiyatlarını arttıracağını savunuyor.
İlaç firmaları ile Sağlık Bakanlığı arasında yaşanan anlaşmazlık, kanser ilaçlarının karaborsaya düşmesine neden olmuş, Radikal gazetesi de bu durumu 25 Mayıs’ta, ‘Onkoloji çetesi işbaşında’ adlı haberle kamuoyuna duyurmuştu. Daha sonraki süreçte Sağlık Bakanlığı ilaçlarda yeni bir fiyatlandırmaya gideceğini, piyasada bulunamayan ilaçların da Türkiye ’de üretileceğini bildirmişti. Sağlık Bakanlığı ilaç fiyatlandırma istatistiğine göre 2013-2014 arasında 10 bin ruhsatlı ilacın 681’inde fiyat artışı yapıldı, ancak Türkiye’nin ilaç fiyatlandırırken örnek aldığı 5 Avrupa ülkesinde ilaç fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle 1352 ilaçta ise fiyat düşüşün yaşandı.

Sağlık Bakanlığı: Sadece 28 ilaç bulunmuyor

Sağlık Bakanlığı’na göre 7’si kanser, 1’i sinir sitemi ilacı olmak üzere toplam 28 ilaç piyasada bulunmuyor. Piyasada bulunamayan ruhsatlı ilaçlar ile endikasyon dışı ilaçları şimdiye kadar Türk Eczacılar Birliği aracılığıyla getiren Sağlık Bakanlığı, Sağlık Uygulamaları Tebliği (SUT) düzenlemesini esas alarak yurtdışından ilaç getirme yetkisini ecza depolarına da verecek. Bakanlık, romatizmal kalp hastalığında kullanılan ve bu nedenle çocuklar ve gençler için hayati önem taşıyan, ancak piyasada bulunmayan ‘Deposilin’ adlı ilacın da hastanelere dağıtıldığını bildirdi.

İEO: Eskiden ilaç pahalıydı ama artık değil

İlaç piyasasının kırılgan olduğunu dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın artık ucuz ilaç politikasını bırakması gerektiğini söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör sözlerine şu şekilde devam etti: ‘‘Eskiden ilaç fiyatları çok yüksek olduğu için bakanlığın ucuz ilaç temin etme politikası yerinde bir politikaydı. Ancak artık ucuz ilaç temin etme politikasının dönemi bitti, çünkü ilaçların çoğu zaten çok ucuz. Artık ilaç üzerinden tasarruf yapılamaz. Dolayısıyla referans fiyat uygulaması bir kenara bırakılmalıdır. Euro kurunun yükselmesi şu anda firmaların Türkiye’ye ilaç getirmesini engelliyor.”
Öte yandan piyasada bulunamayan ilaç sayısının 75 olduğunu savunan Türk Eczacılar Birliği ise yurtdışından ilaç getirilme yetkisinin TEB dışında özel firmalara verilmesi durumunda ilaç fiyatlarının artacağını savunuyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Özel hastane hastaları için bazı kararlar yürürlükten kalktı

Özel hastanelerle ilgili "Hastanın nakli ve sevk edildiği hastanedeki tedavisiyle ilgili zorunlu giderleri sevk eden hastane karşılar, hastadan talep edilemez....

Kapat