Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

20 Aralık 2011, Salı 20:15

Sorun yaşanan ilaçlardan 125’inde sıkıntı giderildi 247 ilaçta kriz devam ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu, 17 Aralık tarihinde yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki düzenleme ile ilaç krizine sebep olan 372 ilaçtan 125 tanesinin kamu kurum indirimlerini 17 Kasım öncesine çekti. Bu ilaç krizinin bir kısmına çözüm olurken, eczacıların endişesi bitmedi. Çünkü geriye kalan ilaçlar arasında da yine eşdeğeri olmayan ilaçlar mevcut ve bu ilaçların akıbetiyle ilgili bir düzenlemenin ne zaman yapılacağı belirsizliğini koruyor.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan:

“SGK sadece 125 ilaçta geri adım atmıştır. Peki diğer ilaçlar için vatandaşlar bir ay daha mı bekleyecek?”

dedi. Ecz. Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sendika olarak, eczacılarımızın ve vatandaşlarımızın sıkıntısını sürekli kamuoyunun gündeminde tutmaya çalıştık. Sürekli hayati önemi olan kararların masa başında, muhatapların onayı alınmadan yapılmaması gerektiği çağrısında bulunduk. Ve bunun sonucunda haklılığımız bir kez daha ispatlanarak, 125 ilaçta geri adım atıldı.

Ancak bir aydır ilacına ulaşamayan vatandaşta, stoğunda ilacı olmayan ve depodan ilacı zararına alıp hastasına veren eczacı da mağdur edildi. Bir ay sonra yapılan bu düzenleme ise sadece 125 ilaç için çözüm oldu. Peki, düzeltilmeyen ilaçlar için vatandaşımız bir ay daha mı bekleyecek? İlaçlarını alabilmek için bir aydır yorulan, sabrı tükenmiş hastalar ilaç krizi çözüldü haberleriyle eczanelerimize geldiğinde, ilacının bu 125 kalem ilaç içinde bulunmadığını nasıl anlatacağız? Maalesef geriye kalan ilaçlar içinde eşdeğeri olmayan birçok ilaç mevcut. Hastalarımız bu ilaçları istediklerinde ne yapacağız?

İlaç gibi son derece stratejik bir üründe alınan kararların son derece dikkatli ve özenle alınması gerekir. İlaç elbette ucuz olsun ama ‘bulunabilir’ olması her şeyden önemlidir. Bulunamayan ucuz ilaç kimseye fayda sağlanmaz.

“2012 ilaç harcamalarını kesin olarak bilmek mümkün değildir”

Ülkelerin sağlık ve ilaç politikaları, kesin rakamlar içeremez. Yani devletler, vatandaşa ilaç için şu kadar para ayırdım, bunun üstünü ödeyemem diyemez.2012 yılına ait ilaç harcaması hiçbir şekilde kesin olarak bilinemez. Salgın hastalıklar, doğal afetler vb. gibi birçok tahmin ve hesap edilemeyen gelişme tahmin edilen ilaç harcamalarının yükselmesine neden olabilir. Henüz 2012 ye girmeden, ne harcanacağı kesin olarak bilinmeden, yaptırımı olmayan tasarruf tedbirleri almak pozitif bilime ve akılcılığa aykırıdır.

TEİS olarak yetkili bakanlık ve kurumları kamu indirimi uygulanmayan diğer ilaçlar için acil olarak çözüm üretmeye çağırıyoruz. Bir vatandaşımız, bulamadığı, ulaşamadığı ilaç yüzünden hayatını kaybedecek olursa bundan kim sorumlu olacaktır? Vatandaşlarımızın halen ulaşamadığı 247 ilacın sorumlusu eczacılar değildir.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
EORTC Radyasyon Onkolojisi Grup Toplantısı Türkiye’de ilk defa gerçekleştirildi

Prof. Dr. Ufuk Abacıoğlu'nun organizatörlüğünde yapılan toplantıda baş-boyun, sindirim kanserleri, akciğer, meme kanseri ve lenfoma çalışma grupları için oturumlar düzenlendi.

Kapat