Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Haziran 2009, Perşembe 19:16

“Sertleşme Sorunu Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Kampanyası” başlatıldı

Türk Androloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Önder Yaman, kampanyanın hastalık bilinirliliğinin artırılmasına önemli bir katkı sağlayacağına inandığını ifade ederek “Sertleşme sorunu ülkemizde oldukça sık rastlanan bir hastalıktır. Bugün Türkiye’deki 40–70 yaş arası erkeklerin % 69,2’sinde görülmekte, bu da Türkiye’de yaklaşık 6,5 milyon kişinin bu sorunla mücadele ettiğini göstermektedir. Bu hastaların %33,2’si hafif, % 27,5’i orta, % 8,5’i ise ağır derecede sertleşme sorunu olan kişilerdir” dedi.
 
Sertleşme sorunu ile ilgili detaylı bilgiler veren Kampanya Düzenleme Komitesi’nden Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu ise, tıbbi dilde erektil disfonksiyon olarak bilinen sertleşme sorununu "peniste kalıcı olarak cinsel ilişkiye girecek kadar sertliğin elde edilememesi, sertliğin sürdürülememesi ya da her ikisinin aynı anda olmaması" olarak tanımlayarak şunları ifade etti: “Sertleşme sorununun birçok sebebi bulunmaktadır. Bireylerin yaşam biçimi ve sağlık durumu, nikotin içeren madde ve aşırı alkol kullanımı, ilaç bağımlılığı, uyku bozuklukları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, kalp ve damar hastalıkları, şeker hastalığı, hormonal hastalıklar, penisteki bozukluklar, karaciğer ve böbrek yetmezliği, nörolojik ve psikolojik hastalıklar nedenler arasında sayılabilir.”
 
Bu hastalığın ülkemizde yaşlanma sonucu ortaya çıkan ve tedavisi olmayan doğal bir süreç olarak kabul edilmesi ya da durumdan utanılması nedeniyle birçok hastanın doktora başvurmadığını belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, “Sertleşme sorunu, yaşlanmayla sıklığı artan bir hastalık olmasına rağmen, genellikle sebep yaşlanmanın kendisi ile birlikte ortaya çıkan diğer hastalıklar ve bu hastalıklar için kullanılan ilaçlardır. Bu durum uzman hekim gözetiminde, hayat tarzında yapılacak değişiklikler ve uygun tedavilerle çözülebilmektedir” dedi. 
Sertleşme sorununun tedavisi için öncelikle tanının doğru konulması ve buna yönelik tedavinin planlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, “Tedavi süresince genellikle basamak tedavisi olarak adlandırılan yol izlenir. Buna göre hastalara öncelikle sigara kullanımı, aşırı yemek, hareketsizlik gibi risk faktörlerinin azaltılması önerilir. Ayrıca, hastalara ağızdan alınan ve sertleşmeyi sağlayan ilaçlar uygulanır. Çeşitli kullanım şekilleri olan bu ilaçların genellikle ilişkiden belirli bir süre önce alınması gerekmekte ve ilaçların etkinliği belirli sürelerle sınırlı olmaktadır. Ancak, son yıllarda geliştirilen yeni ilaçlarla uzun süreli etki sağlanabiliyor. Böylece cinsel ilişkinin doğasına uygun olarak, plan yapmaya gerek kalmadan ilişkiye girilebiliyor. Sertleşme sorunu ağızdan alınan ilaçlarla % 60-80 oranında tedavi edilebilmektedir” dedi.
 
Sertleşme Sorunu Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Kampanyası”nın Türkiye’deki çok düşük seviyedeki hastalık bilinirlik düzeyini önemli ölçüde artıracağını beklediklerini söyleyen Prof. Dr. Yaman, kampanyanın başarısı için doktorların ve medyanın desteğinin çok önemli olduğunu belirtti.
 
Televizyon, radyo, gazete, dergi, internet, eczaneler, cafeler ve alışveriş merkezlerinde yapılan reklam çalışmalarıyla desteklenen kampanya kapsamında, özellikle erkeklere daha kolay ulaşılabilecek kuaförler, halı sahalar, spor merkezleri, atlı spor kulüplerinde de iletişim çalışmaları yürütülüyor. Kampanyanın Türkiye çapında toplam 10 milyon kişiye ulaşması hedefleniyor.
 
Sertleşme sorunu ile ilgili detaylı bilgiye www.sertlesmesorunu.net adresinden ulaşılabilir.

SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Oku, Düşün, Paylaş” fark yaratıyor

Boehringer Ingelheim, "Oku, Düşün, Paylaş" projesiyle çocukların hayatında fark yaratıyor. Proje, Bursa'dan sonra Ankara'da da çocuklara kitap okuma sevgisini aşılıyor.

Kapat