Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

13 Eylül 2011, Salı 20:09

Nazal insülin spreyinin Alzheimer hastalarında hafızayı güçlendirdiği gösterildi

Hastalıkları hafif ve orta düzeyde seyreden Alzheimer hastalarıyla, Alzheimer öncülü bir durum olan ve amnestik hafif bilişsel bozukluk (aHBB) olarak tanımlanan probleme sahip hastalarla gerçekleştirilen küçük çaplı bir çalışmanın sonuçlarına göre intranazal insülin spreyi uygulaması bu hastalarda genel bilişsel düzeyde iyileşme sağlıyor.

Sonuçları Archives of Neurology’de yayınlanan ve öncül olarak değerlendirilen çalışmaya toplam 104 hasta katılmış. Hiçbirisi diyabet rahatsızlığına sahip olmayan hastalar araştırmacılar tarafından üç grubu ayrılmışlar. Gruplardan ilki içerisinde yer alan 36 hastadan günde iki kez 20 IU, ikincisi içerisinde yer alan 38’inden 40 IU insülin solumaları istenmiş. Son grupta yer alan 30 hastaya ise plasebo verilmiş.

İki aylık tedavinin sonrasında 20 IU insülin kullanan hastaların bilişsel yeteneklerinde ilerleme kaydettikleri gözlemlenmiş. Üstelik araştırmacılar insülin kullanımı ile gelen kazancın tedaviye son verilmesini takip eden 4 ay boyunca da belirgin bir biçimde korunduğunu gözlemlemişler. 40 IU insülin alan hastaların hafıza yeteneklerinde bir iyileşme gözlemlenmezken, plasebo kullanmaları istenen hastalarda gerileme meydana geldiği tespit edilmiş. Araştırmacılar ayrıca, çalışmada ele alına hastaların bir alt grubunda amiloid plak birikiminin de daha az gerçekleştiğini tespit etmişler.

Araştırmacılar, hastalar ile ilgilenen hasta bakıcıların insülin kullanan hastaların sosyal, mental ve günlük fonksiyonlarında kararlılık sergilediklerini gözlemlediğini ifade ediyorlar. Plasebo kullanan hastalarda ise hastabakıcılılar, aynı ölçütler göz önüne alındığında, belirli bir gerileme gözlemlemişler.

Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılardan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Suzanne Craft, Reuters’e verdiği demecinde,

“Sonuçlarımız intranazal insülin uygulamasının yetişkin aHBB ve Alzheimer hastalarında terapötik yarar sağlayabileceğini düşündürüyor”

ifadesini kullanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre dünya üzerinde 18 milyondan fazla Alzheimer hastası bulunuyor ve bu hastaların yüzde 50’sinden daha fazlası gelişmiş ülkelerde yaşıyor. WHO, 2025 yılı itibari ile Alzheimer hastalığından şikayetçi kişi sayısının neredeyse iki katına çıkarak 34 milyona ulaşacağını ve bu hastaların yüzde 70 ihtimalle gelişmiş ülkelerde yaşıyor olacağını tahmin ediyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Bayer’den yenilikçi bir proje “Oral Kontraseptif Akademi”

Bayer Kadın Sağlığı bölümü öncülüğünde kurulan "Oral Kontraseptif Akademi", 1-2 Ekim tarihlerinde Antalya'da düzenlenecek eğitim toplantısıyla çalışmalarına başlıyor.

Kapat