Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

18 Mart 2014, Salı 14:06

Nano parçacık sadece kanser hücrelerini hedef alıyor

Birçok kanser türünün tedavisinde en çok umut vadeden teknolojilerden biri olan nanoteknoloji sayesinde, sonunda  vücudun sadece kanserli dokusunu hedef alarak diğer dokularının gelişimine zarar vermeyen bir kanser ilacı  geliştirildi. Meksika Ulusal Otonomi Üniversitesi , Zaragoza Yüksek Araştırmalar Fakültesi’nden bilim insanları ölümcül rahim ağzı tümörlerine karşı bir tedavi geliştirdi.

Hayvan modellerinde test edilen bu tedavi, kanser hücrelerini öldürücü bir protein olan interlökin-2 (IL-2) içeren nanoyapılı bir bileşik ile uygulanıyor.

Projenin başındaki araştırmacı Rosalva Rangel Corona’ya göre; servikal (rahim ağzı) kanserinde interlökinin antitümör etkisi, tümör hücrelerinin interlökin-2 için reseptörler (almaçlar) üretmesi ve IL-2 proteininin bu almaçlara bulmaca (puzzle) parçaları gibi bağlanması sonucu meydana geliyor. Gercekbilim’in haberine göre; Araştırmacı, bu nano parçacıkları tümör hücreleri ve T-lenfositler arasında çalışan bir köprü olarak açıklıyor. IL-2, bu nanopartikülün yüzeyinde bulunuyor ve kanser hücresiyle bağlantı kurup biyolojik aktivitesini bitirmek için bir nevi anahtar rolü alıyor.

Ayrıca bu nanopartikül, IL-2′nin tümör alanında yoğunlaşmasını ve orada yığılmasını sağlıyor. Böylece bu protein kanda dolaşmak yerine, görev başında bulunuyor.

IL-2′nin nano vektör yani taşıyıcılarla vücuda alınması, yüksek dozda alınması sonucu ortaya çıkan yan etkileri azaltıyor. Bunlar; ateş, hipotansiyon, sıvı tutulumu ve santral sinir sistemi hasarı gibi etkiler olabiliyor.

İnterlökin-2′nin aktif T hücreleri tarafından üretilen bir sitokin proteini olduğu biliniyor. IL-2 için taşıyıcı olan nanopartikül ise, bu maddeyi kanser hücrelerindeki reseptörlere taşıyor, onları doyuruyor ve hücreleri öldürüyor. Bunun yanısıra organizmanın immün yanıtını aktifleştirmek için T hücreleri ile bağlantı kuruyor. Tümör hücreleri ve immün sistemi aktive eden hücreler arasındaki bu olay adeta bir güdümlü füze atışına benziyor.

Hastalık nedeniyle immünsuprese, yani bağışıklık sistemi baskılanmış kadınlar, nispeten daha az interlökin üretiyorlar. Bu yüzden nanopartiküllerin kullanımı bayan hastalar için oldukça faydalı olabilir. Araştırmacı, çalışmalarını basılı halde yayımlayabilmeleri ve topluma fayda sağlayabilmesi için gruplarının farmasötik düzenlemeleri yerine getirmeleri gerektiğini vurguluyor.

Kadınlarda büyük risk taşıyan rahim ağzı kanserleri umarız bu yöntemle tedavi edilebilir. Diğer kanser tipleri için nanoteknoloji araştırmaları sürüyor.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140314212122.htm


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye’nin ilk ‘kök hücre’ protokolü imzalandı

Türkiye'nin ilk 'kök hücre araştırma merkezi' olacak Mamak Sağlık ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün protokolü imzalandı. Ankara Mamak Belediyesi ile Sağlık...

Kapat