Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

26 Ocak 2012, Perşembe 19:37

Kanser tedavisinde çığır açması beklenen klinik çalışma başlıyor

Roswell Park Kanser Enstitüsü’nde (Roswell Park Cancer Institute, RPCI) yer alan İmmünoterapi Merkezi (Center for Immunotherapy, CFI), kanser hücrelerine saldıracak kişiselleştirilmiş bir immünoterapinin deneneceği yeni bir klinik araştırmaya başlıyor. NY-ESO-1 adı verilen ve FDA tarafından onaylanmış bir metod ile üretilecek olan dendritik hücre aşısının kullanımı ile gerçekleştirilecek çalışma ile RPCI, özel olarak üretilen bariyer izole edici sistemi aşı hücresi üretimi için ABD’de kullanacak ilk kurum olacak. Deneme aynı zamanda, tüm dünyada bu sistemi kullanan ilk onaylı ve devlet tarafından regüle edilen çalışma olma özelliği taşıyor.

Projenin tanıtım toplantısında konuşan CFI Direktörü ve çalışmanın Baş Araştırmacısı Dr. Kunle Odunsi, gerçekleştirecekleri denemenin üç eşsiz özelliğinin olduğunu belirtti.

Dr. Odunsi konşmasında, bu eşsiz özelliklerinden ilkini, çalışmada dendritik hücrelerin immün sistemdeki kritik rollerinin manipüle edilerek kullanılacak olması olarak açıkladı. Hastadan alınacak olan dendritik hücrelerin in vitro olarak çoğaltılacağını belirten Dr. Odunsi, daha sonra bu dendritik hücrelere NY-ESO-1 adı verilen bir proteinin ekleneceğini belirtti. Hedeflenen bu antijenin normal hücreler tarafından sentezlenmeyen fakat birçok kanser hücresi tarafından sentezlenen özel bir molekül olduğunu belirten Dr. Odunsi, modifiye edilen dendritik hücreler hastalara geri verildiğinde hastanın immün sistemini tetikleyerek kanser hücrelerine saldırmasını sağlayacağını söyledi.

Roswell Kanser Enstitüsü - Dr. Odunsi ve Dr. Choi

Oluşturulacak immün yanıtın kısa ömürlü olacağını ve zamanla azalacağını belirten Dr. Odunsi, bu durumun üstesinden gelmek için de transplantasyonlarda organın reddedilmesini önlemek için kullanılan bir tedavi olan rapamisin’e başvuracaklarını ifade etti. Bu durumu çalışmanın ikinci eşsiz özelliği olarak gösteren Dr. Odunsi, rapamisin’in düşük dozlarda kullanıldığında kısa ömürlü katil hücreleri uzun hafızalı savunma hücrelerine dönüştürdüğünün tespit edildiğini söyledi.

Dr. Odunsi, ortaya koydukları hipotezin klinik öncesi çalışmalar ile ispatlandığının altını çizdi ve gerçekleştirecekleri çalışmanın bu hipotez için bir ilk olduğunu vurguladı. Farklı kanser tiplerine sahip hastaların denemeye katılabileceğini belirten Dr. Odunsi, katılım için tümörün mutlaka NY-ESO-1 salımı gerçekleştirmesinin gerektiğini ifade etti.

Dr. Odunsi, araştırmanın üçüncü eşsiz özelliği olarak özel olarak üretilen bariyer izole edici sistemi içeren üretim tesislerini gösteriyor. Sistemin detaylarını aşağıda yer alan videonun 9. dakikasından itibaren izleyebilir, çalışma detaylarına RPCI internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye’de Klinik Araştırmalar 2012 Perspektifi toplantısı Şubat’ta, İstanbul’da

SAKDER ve EUCROF ortaklığında düzenlenen "Türkiye'de Klinik Araştırmalar 2012 Perspektifi" toplantısı 15-16 Şubat'ta The Marmara Taksim Hotel'de gerekleştirilecek.

Kapat