Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

7 Ağustos 2014, Perşembe 14:26

İlaç şirketlerini Fransa sevindirdi, Yunanistan üzdü

Sağlık Bakanlığının ilk kez hazırladığı rapora göre, ilaçla ilgili politikalarda fiyatlandırmadan reçetelendirmeye, geri ödemeden üretime kadar tepeden tırnağa yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var-İlaç piyasasında önemli yer tutan 100 ilacın incelendiği çalışmaya göre, ülkede pazar dağılımı yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte çok uluslu firmaların hakimiyeti göze çarpıyor-İncelenen 100 ilacın 40’ını yerli ürün, 60’ını ise ithaller oluşturuyor-2008-2013 yıllarında en fazla Fransa’ya bağlı referans fiyat artışı, Yunanistan’a bağlı da en fazla referans fiyat düşüşü oldu.

Sağlık Bakanlığı’nın raporuna göre, ilaçla ilgili politikalarda fiyatlandırmadan reçetelendirmeye, geri ödemeden üretime kadar tepeden tırnağa yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var.

Türkiye’de, ithal ilaç hakimiyetinin göze çarptığı, yerli ilaç üretimi ve eşdeğer ilaç kullanımının teşvik edilmesi gerektiği bulgularına yer verilen çalışmada, ilaç fiyatlarındaki değişiklikler değerlendirilerek, 2008-2013 yıllarında en fazla Fransa’ya bağlı referans fiyat artışı, Yunanistan’a bağlı da en fazla referans fiyat düşüşü olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ilk kez kapsamlı “Kamu Müdahalelerinin 2008-2013 Dönemindeki Değer Bazında İlk 100 İlaç Üzerine Etkilerinin Analizi” çalışması hazırlandı.

Araştırmada, Türkiye’de 2008 ile 2013 yılları arasında ilaç piyasasındaki gelişmeler, özellikle kamu kurumları kaynaklı düzenlemeler ve diğer etkiler dikkate alınarak değerlendirildi. Bu amaçla, söz konusu yıllar arasında, değer bazındaki ilaç satışları esas alınarak yıllık ortalaması en yüksek satış tutarına sahip ilk 100 ilaç incelendi.

İlaç piyasasında yerli üretimin artırılmasına ihtiyaç var

Ülkede pazar dağılımı yıllara göre değişiklik göstermekle birlikte, araştırmada incelenen grupta çok uluslu firmaların hakimiyeti dikkati çekti. Araştırmada yer alan ilaçların ruhsat sahibinin, toplamda 40 firma olduğu görüldü. Bu firmalardan 15’i, pazar payının yüzde 75’lik kısmına sahipken, Novartis , Astrazeneca ve Roche yüzde 8’lik pazar payıyla ilk 3 firma oldu.

Bu ilaçların toplam Türk Lirası bazındaki hacminin yüzde 77,7’lik kısmını ise çok uluslu firmaların ruhsat sahibi olduğu ilaçlar oluşturdu.

Araştırmada incelenen ilk 100 ilaçta, orijinal (referans) ilaç hakimiyeti olmakla birlikte, orijinal (referans) ilaçların yüzde 58,9’unun jenerikleri (eşdeğer) piyasada mevcut.

İncelenen 100 ilacın 40’ı yurt içide üretilirken, 60’ı ithal ediliyor. Bu nedenle, ilaç Ar-Ge ve yerli üretim politikalarının hızla gözden geçirilmesine ihtiyaç var.

Toplam ilaç harcamasında ithal ilaçlar çok yüksek pay oluşturduğu için imal eşdeğer ilaç üretimini ve kullanımını yaygınlaştıracak politika değişikliklerine ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca Türkiye’nin ilaç hammaddesi üretiminde de kendi kendine yeter hale getirilmesi gerekiyor.

2008 yılından itibaren Türkiye ilaç pazarı incelendiğinde, değer bazında imal ve ithal ilaçların pazar hakimiyeti birbirine yakın olmakla birlikte, dağılım tüm yıllarda ithal ilaçlar lehine.

2008 ve 2011’in ilk çeyreğinde imal ilaçlar, değer bazında pazar dağılımında ithal ilaçları kısa süreliğine de olsa yakaladı fakat bu durum devamlılık gösteremedi.

2013 yılı ilk çeyreğinden itibaren ise ithal ilaçlar ile imal ilaçlar arasında değer bazındaki fark, ithal ilaçlar lehine artış gösterdi. Kutu bazında ise imal ilaçların satış hacmi, tüm yıllarda ithal ilaçlardan yüksek seyretti.

Araştırmada incelenen ilaç grubunun azı