Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

30 Eylül 2013, Pazartesi 10:05

İlaç fiyatlarına yeni düzenleme

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, ilaç fiyatlandırmasında yeni bir tebliğ yayınlayacaklarını belirterek,  Gürsöz, yaptığı açıklamada, bazı ilaçların piyasada kullanımda olmadığına dair tespit yaptıklarını söyledi.

İhtiyaç duyulan ancak piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili “neden analizi” yaptıklarını aktaran Gürsöz, şunları kaydetti: “Bunların bir kısmının fiyatlarından kaynaklanan nedenlerle ülke piyasasında olmadığını belirledik.  Bunun üzerine harekete geçtik ve 2012’de yayınlamış olan fiyat tebliğimizi güncellemeye karar verdik. Birtakım değişiklikler yaparak fiyat nedeniyle piyasada olmayan ilaçların bulunurluğunu sağlamaya çalışıyoruz. Şu anda revizyonda son aşamaya geldik. Bu yıl sonuna kadar yeni tebliği yayınlayarak ilaçların ülkemizde olmasını sağlamak istiyoruz.”

İlaç fiyatlarını kendilerinin belirlediğini hatırlatan Gürsöz, firmaların bazen, “düşük ücretli ilaçları kar edemedikleri gerekçesiyle piyasaya vermekten imtina ettiğini” gözlemlediklerini ancak bu çalışmayla esneklik getirmek istediklerini vurguladı.

Yeni tebliğ ile fiyat konusunda iyileştirme yapma esnekliğine kavuşacaklarını anlatan Gürsöz şöyle devam etti: “Yeni tebliğ önemli bir adım. Fiyat iyileştirmesi, hastalarımızın ilaca kolay erişme noktasında çok önemli bir katkısı olacak. Hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık. Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Hazine Müsteşarlığının görüşünü alacağız. Yıl sonuna kalmadan yeni tebliği yayınlamış ve bu anlamda büyük ölçüde bir rahatlama sağlamış olacağız.”  Gürsöz, Türkiye’de ilaç fiyatlandırılmasının “referans fiyat yöntemi”yle yapıldığını ve bu sistemin 2004’den beri başarıyla yürütüldüğünü ifade etti.

İlaç ihtiyacının yarısının ithal ürünlerle karşılandığını bildiren Gürsöz, “Yaklaşık 550 milyon dolarlık ihracata karşılık 5 milyar dolara ulaşan bir ithalatımız var. Ancak 2017’ye kadar yıllık ilaç ihtiyacımızın yüzde 60’ının yerli ürünlerden tedarik edilmesini hedefliyoruz. Bu amacımız kalkınma planımızda da yer aldı. Bu noktada ülkemizde ilaç araştırmasının yapılması ve üretiminin teşviki için Sağlık Bakanlığı olarak her türlü gayreti gösteriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
EMA, AstraZeneca’nın “Naloxegol” başvurusunu kabul etti

AstraZeneca'nın “Naloxegol” adlı ilacının ruhsat başvurusunun kabul edildiği bildirildi. AstraZeneca, Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından opioid kaynaklı kabızlık tedavisi için...

Kapat