Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

6 Eylül 2013, Cuma 13:33

“İlaç firmalarında çalışan eczacı sayısı az”

Kayseri Eczacılar Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş, eczacılık fakültelerinden mezun olan öğrencilerin işsizlikle karşı karşıya kaldığını belirtti. Eczacılık fakültelerinin yeniden şekillendirilmesini isteyen Ulutaş, “Yeni açılımlar yapılmalı. Birçok fakülte klinik eczacılık fakültelerine dönüştürülmeli ya da akademik personel yetiştiren tarzda olmalı.” dedi.

Oğuzhan Ulutaş, yaptığı açıklamada, sosyal medya üzerinden dertlerini dile getiren eczacılık fakültesi öğrencilerinin taleplerinde haklı olduklarını belirtti. 1999 yılında Türkiye’de sadece 7 eczacılık fakültesi bulunduğunu hatırlatan Ulutaş, bu rakamın 2013 yılında 34’e çıktığını ve 3 tane daha yeni fakülte açılacağını ifade etti.

Türkiye ölçeğinde nüfusa oranlandığında eczacılık fakültelerinin ciddi derecede fazlalaştığını kaydeden Ulutaş, “İhtiyacın üzerinden mezun veriyorsak mevcut fakülteleri şekillendirelim. Yeni açılımlar oluşturalım. Bir çalışma yaparak, fakülteler akademik personel yetiştiren fakültelere dönüştürülebilir. Üniversite bünyesinde ve sanayide kurulan diğer işletmeler ile ortak değerler adına içli dışlı çalışmalar yapabilir. Ortadoğu’da ülkelerden uygulanan klinik eczacı yetiştirme adına klinik eczacılık fakültelerine dönüştürülebilir. Bunun için çalışma yapılabilir. Bizim bunlara ihtiyacımız var. Eczacılık fakültelerinin yapılarının değişmesi ile akademik personel bazında eğitim verebilir. Eczacı yetiştiririm illa eczane açayım modunda olmalı.” diye konuştu.

Eczacıların ilaç sanayisinde de değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ulutaş, “Meslektaşlarımızın sanayiye hazırlanması gerekiyor. Firmalarda çalışan eczacı sayımız az.” dedi.

Eczanelerin fazlalaşmasıyla da etik kurallarından uzaklaşıldığına vurgu yapan Ulutaş, hizmet kalitesinin de düştüğünü ifade etti. Masrafların 10 yılda 10 kat arttığını ancak ilaç fiyatlarının 10 yılda 10 defa düştüğünü kaydeden Ulutaş, ilaçta sürdürebilir fiyat politikasının uygulanmasını istedi.

İlaç fiyatlarının düşmesini ucuzlama olarak algılanmamasını belirten Ulutaş, şunları kaydetti: “İlaç elbette ki pahalı olmasın. Bugün sadece fiyata endeksli bir ilaç uygulaması sunamıyorsunuz. 2003’te 35 lira satılan ürün şimdi 10 liraya satılıyor. Üretilen ürünün maliyeti var. Firmalar, kutu yapısı değiştirdi ve ilacın yanında verilen birçok ürünü çıkardı. Kullandıkları kağıtları bile değiştirdi. Şişe ambalajı küçüldü. Etken maddesini alırken belli kriter aramamaya başlandı. Kalitesinden taviz verildi. Küçük firmalardan etken maddesini almaya başladı. Tedbirler ilacın kalitesine etki ediyorsa halk olarak etkilenmiş oluyoruz. Tedavi yapılırken istenilen sonuçlar alınamıyor. Fiyat politikası ilaçta sürdürebilir mantıklı ve elbette ki pahalı olmayacak. Ama maliyetinin altından fiyatlar vererek, üreticiyi de başka tarafa yönlendirmemeliyiz.”


SİZ DE YORUM YAPIN