Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

24 Eylül 2013, Salı 13:42

Her üç reçeteden birine antibiyotik yazılıyor

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, geçen yıl yazılan her 100 reçetenin 35’inde antibiyotik olduğunu, yaklaşık her üç reçetenin birinde antibiyotik yazıldığını bildirdi.

Gürsöz, TİTCK tarafından Şehitkamil Kültür Merkezinde düzenlenen “Akılcı antibiyotik kullanımı” pilot bölge toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, akılcı ilaç kullanımına hız verdiklerini kaydetti.

HER 3 REÇETENİN 1’İNDE YAZIYOR

Elektronik reçete verileri üzerinden çalışmalar yaptıklarını belirten Gürsöz, “İl, ilçe ve hekimler bazında Türkiye’nin akılcı ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımı tablosunu çıkardık. Türkiye ortalaması yüzde 35’lerde. 2012 yılında yazılan her 100 reçetenin 35’inde antibiyotik var. Yaklaşık olarak her 3 reçetenin birinde antibiyotik yazılıyor” dedi.

Gaziantep’te 2011 ve 2012 yıllarında yapılan incelemelerde bu oranın yüzde 57 civarında olduğunu, kentin bu oranla Türkiye’de ilk sırada bulunduğunu ifade eden Gürsöz, bu veriler üzerine “Akılcı antibiyotik kullanımı” konusunda Gaziantep’i pilot il seçtiklerini, kentte sağlık sektöründe tüm tarafları bilinçlendirecek çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Yüksek antibiyotik kullanımında sadece hekimlerin suçlanamayacağını ifade eden Gürsöz, “Sorunun bütün boyutunu ele almak gerekiyor. Türkiye antibiyotik kullanımında çok parlak değil, fakat Gaziantep’in durumu daha da kötü. Bu konu da acil bir şeyler yapmalıyız” diye konuştu.

GÜNDE 1 MİLYON 300 BİN PROVİZYON

“Günlük ortalama 1 milyon 300 bin reçetenin elektronik provizyon olduğu bir ülkedeyiz. Bu, aylık 30 milyon, yıllık 350 milyon reçeteye tekabül ediyor” diyen Gürsöz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Muayene sayılarına baktığımızda daha fazla. Son yıllarda sağlık hizmetlerine erişim arttı. Bu istediğimiz şeylerdi. Türkiye’de günde yaklaşık 1,5 milyon hasta bir sağlık kuruluşuna gidiyor. Bunun 1 milyon 300 bini reçete ile sonuçlanıyor. Geçen yılki muayene sayısı 400 milyona çok yakındı. Yıllık 400 milyon muayenenin, 350 milyon da reçetenin olduğu bir ülkede yaşıyorsanız elbetteki sorunlar olabilir. Bize düşen bu sorunları el birliği ile çözmek.”

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök ise antibiyotik uygulamasında dikkat edilmesi gereken ilk hususun, antibiyotik kullanımının gerekliliğinin doğru değerlendirilmesi ve hastaların bu konuda bilgilendirilmesi olduğunu dile getirdi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Zorla atanan sağlık çalışanları mahkeme kararıyla umutlandı

Zoraki atama karşısında açılan davlardan ilk sonuç Çorum’da alındı. Çorum İdare Mahkemesi, toplum sağlığı merkezinde görevli hemşirenin kendi isteği dışında...

Kapat