Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

31 Ekim 2013, Perşembe 14:58

“Her hücreye patoloji raporu isteyin”

Patoloji Dernekleri Federasyonu üyesi uzmanlar, “Sağlığınızı şansa bırakmayın” sloganı adı altında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, patolojinin önemi ve geldiği noktaya değinen uzmanlar, vücuttan çıkan her hücre ya da parça için mutlaka patoloji raporu istenmesi gerektiğini vurguladı.

Patoloji ve patolog hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Patoloji Dernekleri Federasyonu tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Federasyon Başkanı Prof. Dr. Kutsal Yörükoğlu, patoloji uzmanının hazırladığı raporun basit bir kağıt parçası olmadığını vücuttan alınan dokunun özelliklerinin uzmanı tarafından değerlendirilmesini içerdiğini belirterek cerrahın bu rapora göre tanıyı ve tedaviyi belirlediğini söyledi.

‘PATOLOJİ RAPORU SAĞLIĞINIZ İÇİN İŞARET’
Yörükoğlu, vatandaşın vücudundan alınan ve patolojiye gönderilen her doku sonucunun takipçisi olmasını isteyerek “O rapor yaşamınız, sağlığınız için bir işarettir” dedi.

Patoloji Dernekleri Federasyonu Üyesi Prof. Dr. Sergülen Dervişoğlu ise, patoloji raporu istenmesi ve patoloji testlerinin doktorlar tarafından yapılması gerektiğini de belirterek, “Bunun için de mutlaka doktorların bilgilendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘PATOLOG SAYISI YETERSİZ’
Federasyon Sekreteri Prof. Dr. Erdener Özer de konuşmasında şunları söyledi: “Ülkemizde uzman patolog sayısı 1000’in, asistan sayısı da 200’ün üzerindedir. Sayı yetersiz, ideal sayı 2100 olmalıdır; ama bu sayıya yıllara yayarak 2023 yılında ulaşılması planlanmalıdır. Yani ideal sayıya ulaşmak için akılcı bir insan gücü ve uzmanlık eğitimi planlamasına ihtiyaç vardır. Tüm hekimlerin olduğu gibi biz patologların da sorunları vardır. Hekimlik emeğinin karşılığını bulmayan ücretlendirme, sorunlarımızdan biridir.”

Başta kanser olmak üzere kimi durumlarda hastadan alınarak incelemeye gönderilen vücut sıvısı ya da dokusunu içeren patolojik inceleme, tanı konulmasının yanı sıra hastalığın seyri, cinsi, genetik geçişi hakkında da kapsamlı bilgi vererek tedavi şeklini belirliyor. Bilim insanları, materyallerinin patolojik incelenmesi yapılmadığı durumda, ileride tanısı gecikmiş kanserlerin görülme riskinin ortaya çıkabildiğini belirterek, sonuçların mutlaka alınması ve uzman hekime gösterilmesi gerektiği uyarısında bulunuyor.

TEDAVİYİ YÖNLENDİRİYOR
Prof. Özer, patoloji raporunda yer alan bilgilerin hastalığın seyrinden cinsine kadar ayrıntıları içerdiğini, bunun da tedavi yöntemini ve süresini etkileyerek şekillendirdiğini söyledi.

Kanserin, günümüzde artan oranda görülen, ölüm nedenleri arasında başlarda yer alan bir hastalık olduğuna dikkati çeken Özer, şöyle konuştu: “Kanser hastalığının gerek erken tanısında ya da riskli hasta gruplarının belirlenmesinde, gerek ise kişiye özel kanser tedavisinin belirlenmesinde patoloji raporlarının bilimsel önemi çok kritiktir. Örneğin, meme kanserinde, patoloji raporlarında sadece meme kanseri tanısının bulunması artık geçmişte kalmıştır. Bugün raporlarda ayrıca meme kanserinin tipi yanısıra; kanserin derecesi ve evresi, kanser hücresinin östrojen reseptör düzeyi gibi hastanın tedavi seçimini belirleyecek bilgiler de bulunmaktadır. Günümüzün patologları bu bilgilerin derlenmesinde histokimyasal teknikler yanı sıra, artık moleküler ve dijital patolojik teknikleri de kullanmaktadır. Ülkemizdeki patologlar bu gelişmeleri yakından takip etmekte ve artan oranda yeni teknikleri kullanmaktadır.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Yabancı doktorlar en çok İstanbul’da çalışmak istiyor

Türkiye'de çalışmak isteyen yabancı doktorların büyük bölümü izin başvurularını İstanbul'daki özel hastaneler için yaptı. Antalya, İzmir, Ankara ve Bursa da...

Kapat