Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

21 Nisan 2014, Pazartesi 11:07

Her hastalığı tedavi edecek büyük buluş

Araştırmacılar anne karnında ilk 5 gün içinde oluşan embriyonik kök hücreyi ilk kez yetişkin bir insandan klonladı. Görme engelinden, Alzheimer’a, kanser ve kalp hastalıklarından, diyabete kadar birçok hastalığın tedavi kapısı aralandı.

Güney Koreli ve ABD’li araştırmacılar ilk kez yetişkin bir insandan kök hücre klonladı. Birçok hastalıkların tedavisinde çığır açacak araştırma bilim çevrelerinde geniş yankı buldu. ABD’nin Oregon Tıp ve Bilim Fakültesi geçen mayıs ayında bebeklerden alınan hücreleri klonlamış ve kök hücreler elde etmişti. Seul CHA Üniversitesi Los Angeles Advance Cell Technology adlı biloteknoloji şirketinden araştırmacılar ise yetişkinlerde de aynı başarıyı sağladı. Araştırmada 35 ve 75 yaşlarındaki iki erkekten alınana deri hücreleri insan yumurtalarıyla birleştirildi. Yumurta hücreleri, kendi DNA’ları çıkarılıp yerine insan DNA’ları konularak yeniden programlandı. İşlem sonunda, donörlerin DNA’larını taşıyan ve sonsuz kez bölünebilen kök hücreler elde edildi.

Yaşam iksiri olacak

Embriyonik kök hücreler insan vücudunda normal şartlarda döllenmeyi takiben oluşan ‘zigot’ denilen iki hücreli oluşum sırasında gelişiyor. Döllenmeden sonra aşağı yukarı 5 gün içerisinde yaklaşık 150 hücreli ‘blastosit’ denilen içi boş bir küre meydana geliyor.  Merkezdeki hücre kümesi bir araya gelerek embriyonik kök hücreyi meydana getiriyor. Ardından embriyonik kök hücreler de tüm yetişkin hücre tiplerine dönüşüyor. Bu hücreler, sinirden kalbe, karaciğerden pankreasa her tür insan hücresine dönüştürülme potansiyeline sahip. Bu hücrelerin, hasta hücrelerle değiştirilerek körlükten Alzheimer’a pek çok hastalıklığın tedavisinde umut olabileceği belirtiliyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türkiye kanser araştırma merkezi olacak

Türkiye, birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak bitkilerin ileri düzeyde araştırılmasını sağlayacak uluslararası yeni bir merkeze kavuşuyor. Yurtdışından gelecek araştırmacılara da açık...

Kapat