Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

21 Ekim 2013, Pazartesi 09:59

Her 8 ilacın 3’ü çöpe gidiyor

Türkiye’yi ‘akıllı ilaç kullanımı’ konusunda uyaran Bakan Çelik “Her yıl ilaçların yüzde 37’si çöpe atılıyor. Bu rakam her 8 ilacın 3’ü demek. Hem mali hem de çevresel anlamda ülkeye zararı var” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye’nin 2012’de sadece ilaca 16 milyar lira harcadığını belirterek, üniversitelerle akıllı ilaç kullanımı konusunda yaptıkları bir çalışmada, ilaçların yüzde 26’sı buzdolabında saklandığının ortaya çıktığını söyledi. Bakan Çelik, “Ama en önemlisi; bu akılcı ilaç kullanmamanın getirmiş olduğu sorunlardan birisi dolaba getirip koyuyor yanlış, sonra da bakıyor ki; zamanı geçmiş. Sonra da çöpe atıyor. İlaçların yüzde 37’si çöpe atılıyor. Yani her 8 ilaçtan 2’si 3’ü çöpe atılıyor. Bu da normal çöpe atılıyor. Tıbbi bir ürünün, normal çöpe atılması çevresel anlamda sakıncalı. Vatandaşların keyfi değil, ihtiyaç varsa hekimiyle danışıp hangi dozda ne kadar ilaç alması gerekiyor ise ona riayet etmeleri gerekiyor. Yoksa evde buzdolabında ilaç biriktirerek bunları daha sonra çöpe atarak ne ülke ekonomisine ne kendi sağlıklarına bir katkı, ne çevreye bir katkı sağlamamış olurlar.

İlaç harcaması 16 milyar lira

Toplumsal bilincin geliştirilmesiyle ilgili yaygın bir şekilde üniversitelerimizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an Marmara Üniversitesi ile akılcı ilaç kullanımı ile ilgili SGK’nın son derece detaylı kamuoyunu bilgilendirmeye dönük çalışmalar var” dedi. Çöpe atılan ilaçların mali boyutunu da değerlendiren Bakan Çelik “Bizim şu an ilaç harcamamız 16 milyar lira. Ciddi anlamda mali kaynak, akılcı ilaç kullanılmadığı için maalesef çöpe gidiyor”diye konuştu.

Eczaneler markete girmeyecek

Bakan Faruk Çelik, Bursa’da, gazetecilere “Akılcı ilaç kullamı’’ kampanyasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu kampanyanın çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, Türkiye’de doktora gidip reçete yazdırıldıktan sonra bütün eczanelerden ilaç alınabildiğini bildirdi. Bakan Çelik şunları kaydetti: “Doktora gidip reçete yazdırabiliyorsunuz. Dolasıyla bizde de böyle bir hastalık var maalesef. ‘Nasıl olsa doktoru bulmuşum. Hekime, doktora erişimde bir sıkıntı yok, o halde ilaçları yazdıralım’ gibi bir yaklaşım maalesef var. İlaç, bir hastalığın tedavisi için alınır. Ama buna ihtiyaç yokken siz ilacı alırsanız yeni bir hastalığa sebebiyet vereceksiniz. Yeni bir sağlık sorunuyla kendinizi karşı karşıya bırakacaksınız.” Bakan Çelik, ilaçların süper marketlerde oluşturulacak eczanelerde satılmasıyla ilgili söylentilerin gerçeği yansıtmadığına da değinerek, “Böyle bir şey yok. Şu an 24 bin eczanemizde ilaç hizmetini sunmaya devam ediyoruz” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Bakteriler antibiyotiğe karşı dirençli hale geldi

ABD’de yayınlanan “Newsweek” dergisi, tıp dünyasında büyük bir antibiyotik paniği yaşandığını, bakterilerin bu ilaçlara karşı dirençli hale geldiğini duyurdu. ABD merkezli saygın...

Kapat