Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

13 Mart 2014, Perşembe 09:53

Elden anjiyo dönemi başladı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kalp Hastanesinde kalp hastalarına anjiyonun kasık bölgesine göre çok daha ince damarlara sahip el bileğindeki damarlar yoluyla yapılıyor.

Kalp Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Ertaş, yaptığı açıklamada, kalp hastalarına koroner anjiografinin kasık bölgesine göre çok daha ince damarlar olan bilekteki damarlardan yapılmasının gelişmiş sağlık merkezlerinde yapılabilen, daha güvenli ve konforlu bir yöntem olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Ertaş, kalp damar hastalıklarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenlerinin başında geldiğini ifade ederek, bu nedenle kalp damar hastalıklarının erken tanı ve tedavisinin etkili bir şekilde yapılmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

– “Artık anjiyo olmak daha kolay”

Halk arasında kısaca, “anjiyo” olarak bilinen, “koroner anjiyografi”nin kalp damar hastalıklarının kesin tanısı için uygulanan, altın standart tanı yöntemi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Ertaş, “El bileğindeki damarlar yoluyla yapılan anjiyoda hasta işlem bitiminde el bileğindeki ufak bir bandajla 2 – 3 saatte taburcu edilir, aynı gün normal yaşantısına döner” dedi.

“Kasıktan yapılan anjioda hasta kasığındaki bir ağırlıkla yaklaşık 6 saat yatak istirahati yapmak zorunda kalır. Sonrasında ayağa kaldırma iylemi yapılır. İlk 24-48 saat yürüyüş, araba kullanmak ve benzeri aktivitelerde önemli sınırlanma yaşar” diyen Ertaş, şunları kaydetti:

“Kanama kontrolü için el bileğindeki bandaj yeterli kasıkta ise kanama kontrolü yaklaşık 6 saat kasığa ağırlık konarak sağlanır. Damar giriş bölgesinde ciddi hasar, kalıcı zarar el bileği anjiosunda hemen hemen hiç görülmezken kasık anjiosunda bölgesel kanama, morarma, karın içine hayati risk yaratan kanama, komşu damar ve sinir zedelenmesi, bacak alt kısım damarlarına pıhtı atmasıyla gelişebilecek bacak damar tıkanmaları yaşanabilir. El bileği anjiosunda çok nadiren damarda tam tıkanma olsa bile bu durum sorun oluşturmaz. Anjiografi işlemi sonrası kalp damarına stent yerleştirilmesi gerektiğinde, hastaların yüzde 95 ila 98’inde işleme el bileğinden devam edilir. Kalp krizi sırasında da el bileğinden yapılan anjiografi daha güvenlidir. Kilolu hastalarda el bileği anjiosu ile hasta güvenliği ve konforu daha da artmaktadır. Artık anjiyo olmak daha kolay.”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Kürtaj yasaklandı iddiaları yalan”

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, kürtaj yasaklandı iddiaları hakkında, "5 yıl önceki durum ne ise 10 yıl önceki durum neyse bugünkü durumda...

Kapat