Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

21 Haziran 2013, Cuma 13:34

Çıplak fare kanser tedavisine umut oldu

Çıplak köstebek farelerinin kanser tedavisine ışık tutabileceği bildirildi. ABD’ deki Rochester Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı araştırma, bu tüysüz hayvanların, fare ve sıçan gibi diğer küçük kemirgenlerin aksine, ileri yaşlarda kansere yakalanmadığını gösterdi. Laboratuvar ortamında yapılan araştırmalarda, çıplak köstebek farelerinin deri hücreleri incelendi.

TÜMÖR GELİŞİMİNİ DURDURUYOR 

Bu ilginç hayvanların deri hücrelerinin tümörün gelişmesini durduran doğal HMW-HA adlı yapışkan şekerli maddeden yüksek oranda barındırdığı belirlendi. Hürriyet’te yer alan habere göre;

bu maddenin doku tamirinde rol oynadığını belirten bilim adamları, HMW-HA’dan yoksun bırakılan çıplak köstebek farelerinin kansere bağışıklığını yitirdiğine dikkati çekti.

“Nature” dergisinde yayımlanan araştırmanın sonuçlarının uzun vadede kansere yakalanan insanların tedavisine yardımcı olabileceği vurgulandı. Yapışkan şekerli maddeye benzer bir kimyasal olan HMW-HA, şu an romatizma tedavisinde ve göz çevresindeki kırışıklıkların giderilmesinde kullanılıyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Bilinçsiz antidepresan sakat bırakıyor

Türkiye’de her 5 kişiden birinin antidepresan kullandığını, ilaç tüketme yaşının 15’e düştüğünü belirten Bayrampaşa Tıp Merkezi Psikiyatrı Uzmanı Dr. Burak...

Kapat