Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

13 Eylül 2012, Perşembe 18:17

Bugün 13 Eylül, “Dünya Sepsis Günü”

Halk tarafından “kan zehirlenmesi” şeklinde yanlış anlaşılan sepsis, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alıyor ve görülme sıklığı hızla artıyor. Öyle ki; saatte yaklaşık 50 kişi, sepsis nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu, prostat ve meme kanseri ile AIDS’ten ölümlerden daha yüksek bir ölüm oranı anlamına geliyor. Uzmanlar, sepsisi vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepki nedeniyle kendi dokularını ve organlarını yok etmeye çalışması olarak açıklıyor. Hastalık, özellikle erken evrede tanınıp hızla tedavi edilmezse şoka, çoklu organ yetmezliğine hatta ölüme neden olabiliyor.

Sepsisin ürkütücü şekilde artışı tüm dünyayı harekete geçmeye zorluyor. Dünyada sepsis nedeniyle hastaneye yatırılan hasta sayısı, son 10 yılda iki katın üzerinde artış gösterdi. ABD’de sepsis nedeniyle hastaneye yatan hasta sayısı, kalp krizi nedeniyle hastaneye yatırılan hasta sayısını geçti. Yılda, 20 ila 30 milyon insanın yakalandığı tahmin edilen hastalıkla baş etmek ve sepsise bağlı ölüm rakamlarındaki artışı tersine çevirmek için Küresel Sepsis Topluluğu, tüm dünyada bir hareket başalttı; 13 Eylül, “Dünya Sepsis Günü” olarak ilan edildi.

Medical Park ile Bahçeşehir Üniversitesi Sepsis hastalığına karşı dikkat çekiyor

13 Eylül olarak ilan edilen Dünya Sepsis Günü’nde, Medical Park Hastaneleri ile Bahçeşehir Üniversitesi Sepsise dikkat çekmek ve hastalığa karşı farkındalığı artırmak amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Toplantı Salonu’nda “Sepsis Konferansı” gerçekleştirecek.

Konferansta Medical Park Bahçelievler Hastanesi Yoğun Bakımlar Koordinatörü Uzm. Dr. Kadir Doğruer, “Sepsis öldürüyor” başlıklı bir sunum yapacak.

Sepsisin çocukluk çağında yıllık ölümlerin %60 ila 80’ine karşılık geldiğinin vurgulanacağı konferansta, Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Kılıç da sepsisin tanısının sıklıkla geç konulduğunu ve risk altındaki hasta popülasyonlarını hedefleyen aşılama programlarıyla hastalığın yayılma hızının %20 azalacağını vurgulayacak.

Küresel Sepsis Topluluğu, iyi hijyen uygulamalarında ve el yıkama, temiz doğum şartları, şebeke suyu, beslenme ve içilebilir su şebekesinde iyileştirme yapılması ve aşılama gibi önlemlerle hastalığın yayılma hızını en az %20 azaltmayı, sağ kalım oranını arttırmayı hedefliyor.


SİZ DE YORUM YAPIN