Antibiyotik, tanı testinden sonra gerekirse yazılacak
Türkiye’de reçetelere yazılan ilaçların yüzde 35’inin antibiyotikten oluşması, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Aile hekimleri ve ilaç müesseselerine akılcı ilaç eğitimini başlatan bakanlık hekimlere de boğaz kültüründen tanı testi yapacak çubuklar dağıtacak.
İlaç araştırmalarında geçtiğimiz yıl yazılan 336 milyon reçetenin 112 milyonunda antibiyotik ilaçlarının bulunması Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Habertürk’ün haberine göre; Aile hekimlerine akılcı ilaç eğitimi vermeye başlayan bakanlık 22 bin ilaç mümessilini de eğitimlere dahil etti. Bu kapsamda aile hekimlerine hastaya uygulanması için 5 dakikada boğaz kültüründen tanı testi yapabilecek çubuklar dağıtılacak. Hekimler ihtiyaç görürse antibiyotik reçete edilecek.
Reçetelere yansıya antibiyotik kullanımı en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde görülüyor. Bölge illerinde yazılan her iki reçeteden birinde antibiyotik ilaçlar bulunuyor. En çok antibiyotik kullanan iller; Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa,Mardin, Şırnak ve Hakkari.
Kültür Çubuğu Kullanılacak
Akılcı İlaç kampanyası ile birlikte aile hekimlerine verilen eğitimlerin ardından yeni bir sisteme geçilecek. Bu kapsamda antibiyotik kullanımının doğru yapılması için aile hekimlerine 5 dakikada boğaz kültüründen tanı testi yapabilecek çubuklar dağıtılacak. ABD ve Avrupa ülkelerinde de kullanılan ve antibiyotik kullanım ihtiyacını gösteren boğaz kültürü testleri sonucunda antibiyotik reçete edilecek. Konuyla ilgili bilgi veren Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi ve Tanıtım Dairesi Başkanı Dr. Ali Alkan eğitimlerle gelişigüzel ilaç yazımının önüne geçileceğini söyledi. Akılcı ilaç eğitimlerine ilaç satışı yapan mümessillerin de dahil edildiğini aktaran Alkan ‘Akılcı ilaç çalışmasının önemli bir ayağı mümessillerin yeterlilik belgesi alıp ticari baskının azaltılarak yerinde yeterli ilaç bilgisinin hekimlerce paylaşılması. Bunun için ürün tanıtım elemanının eğitimini zorunlu hale getirdik. Aile hekimleri ve mümessillere eğitimler verilmeye başlandı. Bu sayede gelişigüzel ilaç yazılmasının ve satılmasının önüne geçmeye çalışıyoruz’ dedi.