Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

8 Mayıs 2014, Perşembe 14:37

Alvimedica, İtalyan biomedikal şirketi Sorin’e talip oldu

İşadamı İshak Alaton’un girişimiyle kurulan Alvimedica, doğal kalp kapakçığı üretimiyle öne çıkan İtalyan biomedikal devi Sorin’e talip oldu. Cirosu 1 milyar dolar olan şirketin İtalyan borsasındaki değeri 1.5 milyar dolar. akında İtalyan basınında bir Türk şirketinin İtalya’da gelip, 385 milyon euro’luk (535 milyon dolar) bir satın almaya imza attığını okuyabiliriz. Çünkü, İshak Alaton ve çocuklarının kurduğu tıbbi cihazlar şirketi Alvimedica şu sıralar İtalya’da üs kurdu adeta. Milliyet’te yer alan habere göre; 
Tıbbi cihazlar alanında dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan İtalyan Sorin’le görüşmeler başlatan Türk son dönemdeki hızlı atılımlarıyla dikkat çekiyor. Geçtiğimiz aralıkta Sorin’in çatısı altındaki iştiraklerden biri olan Carbostent&Implantable Devices’ı (CID) alan Alvimedica şimdi ana çatıya göz dikti. Yani Sorin’e… Sorin dediğimiz dev yapı İtalyan borsasında 1.1 milyar euro (1.53 milyar dolar) gibi bir değerle işlem görüyor.
Peki Alvimedica bu satın almayı neden istiyor? Sorin, özellikle kalp cerrahisi ürünlerinde dünyada lider konumunda. Kalp kapağı demek belki daha doğru. Çünkü Sorin özellikle, hayvanlardan elde edilip insanlara takılan doğal kalp kapakçığı alanında dünyada en iyi teknolojiye sahip iki şirketten biri konumunda. Dünyada bu işi yapabilen diğer şirket ise bir Amerikan firması. Öğrendiğime göre Alvimedica’nın bu pahalı satın alma operasyonundaki asıl motivasyonu işte bu teknolojiye sahip olmakmış. Teknoloji kalp kapağı yıpranmış hastalar için çok önemli.

45 yıllık şirket
Sorin’in 2 bin çalışanı var. 45 yıl önce kurulan, kendi içinde 5 şirketten oluşuyor. Alvimedica, kalp cerrahisi ile ilgili bölüme talip olmuş durumda. Borsada işlem gören Sorin’in piyasa değeri 1.53 milyar dolar… Alvimedica 7 bankanın elindeki halka açık olmayan yüzde 35 hisseye talip olduğundan, satış görüşmelerinde 385 milyon euro (535 milyon dolar) civarında bir satın alma bedelinin ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.
Alvimedica, geçen aralık ayında da Sorin’in çatısı altındaki CID’i satın almıştı.
Sorin’in kurulup büyümesinde büyük bir katkısı olan ve CID’in İcra Kurulu Başkanı Dr. Franco Vallana geçen yıl ki satın alma sonrasında Alvimedica’nın bütün AR-GE’sinin başına getirilmişti.

Hisseler 7 bankada
Kuruluşunun üzerinden henüz 6 yıl geçen Alvimedica yıllık ortalamada 100 milyon dolar civarında satış geliri gerçekleştiriyor. Analistler CID satın alması ile birlikte Alvimedica’nın 500 milyon değerinde bir şirket değerine ulaştığını tahmin ediyor. Alvimedica, CID için 55 milyon euro ödemişti. Eğer Sorin görüşmesi de olumlu sonuçlanırsa, değeri 1 milyar doların üstüne çıkmış bir Türk şirketimiz daha olacak. Konuya yakın kaynaklar bu satın alma sonrasında Alvimedica’nın cirosunun ise 300 milyon doları rahatlıkla aşacağı görüşünde.
Sorin’in yüzde 65’i borsada halka açık. Geri kalan yüzde 35 hisse ise 7 bankanın elinde. Borsa analistleri, bu tür dağınık sahiplik yapısında görüşmelerin belli bir zaman alacağına dikkat çekiyor.
Alvimedica, 7 muhatabıyla da ayrı ayrı görüşmeleri başlatmış durumda. Alvimedica’nın sahiplik yapısında ise Alaton ailesini görüyoruz.
Alarko grubu ile ilgisi olmayan tamamen İshak Alaton’un kişisel girişimiyle kurulan Alvimedica’nın ortaklık yapısında ise kendisi yanı sıra kızı Leyla Alaton, oğlu Vedat Alaton ve profesyonel yönetici Dr. Cem Bozkurt bulunuyor. Bozkurt aynı zamanda şirketin icra kurulu başkanı…Öğrendiğime göre görüşmeleri de göğüs cerrahı Cem Bozkurt bizzat yürütüyormuş.

Pazar lideri konumunda
Alvimedica, alanında Türkiye’nin en büyük şirketi. Türkiye’deki ilk ve tek stent ile balon üreticisi konumunda. Sektöründe dünyanın ise en güçlü 6. şirketi arasında. Sorin satın almasıyla, 2-3 yıllık vadede ses getirecek ürünler ortaya koymayı planlıyor. Türk şirketi Alvimedica girişimsel kardiyoliji ürünleri üretiyor.
Pek bilinmese de Türkiye’de kalp hastalarına takılan her stentin üçte biri Alvimedica ürünü.
50’den fazla ülkeye stent satarak 100 milyon doları aşan bir ciro elde ediyor.
Brezilya, Uruguay, Çin’in de aralarında bulunduğu 15 ülkede satış ağını kurmuşlar, ürünlerini kendileri hastanelere ulaştırıyor. Türkiye’de pazar lideri olan Alvimedica’nın 600 çalışanı var. Sorin satın almasından sonra şirketin ulaştığı coğrafya 80 ülkeyi aşacak.

‘İtalyan çalışan’ Türk patron istedi
Sorin, iştiraki CID’i geçen yıl satışa çıkardığında Amerikalı bir şirket ve Singapurlular da talip olmuştu. Türk şirketi 55 milyon euro (76 milyon dolar) ile en düşük bedeli önermesine rağmen masadan eli dolu kalkan taraf oldu. Singapurlu şirket iki katı fiyat önermesine rağmen CID’i alamadı. Neden derseniz? İtalya’da sendikalar çok güçlü. Satış görüşmelerinde sendikaların da dahli oluyor. Çalışanların baskısıyla Sorin iştirakini en yüksek teklifi verene değil, yatırım ve işçi çıkarmama sözü verene sattı. Henüz 6 yıllık bir şirket olan ve büyüme atılımları devam eden Alvimedica, CID’i de büyüteceği, ilave yatırım yapacağı ve işçi karmayacağı sözüyle ipi göğüsleyen taraf oldu. İtalyanlar ikna olunca satış görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Görünen o ki Alvimedica, Sorin’i de satın alırsa dünyadaki en büyük Türk yatırımlarından birisi hayata geçmiş olacak.

Özel bir teknolojisi var
Teknolojinin geldiği noktada, koyun veya inek kalbinden elde edilen canlı kalp kapağı metal bir çerçevenin üzerine yerleştiriliyor. Bu insandaki bozulmuş kapağın yerine konuluyor. Hayvandaki canlı kapağı çıkarıp, canlı olarak bir metal çerçeveye işlemek pahalı ve özel bir teknoloji istiyor. Dünyada bu işi Amerikalılar ve İtalyanlar yapabiliyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Kulak ağrısı kanser belirtisi olabilir

KBB ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Karaman, orta yaşlarda görülen kulak ağrılarının geniz, gırtlak, yutak ve özellikle alt...

Kapat