Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

28 Ağustos 2013, Çarşamba 17:00

Almanya’da ilaç bağımlılığı kampanyası

Almanya’da ilaç bağımlılarının sayısı 1,5 milyona dayandı. Bağımlıların daha çok 60 yaş üstü grup arasında yer alması kuzey eyaletlerini harekete geçirdi.

Hamburg, ilaç bağımlılığına karşı bilgelendirerek mücadele yoluna giderken, Aşağı Saksonya özellikle antibiyotiklerin daha kontrollü bir şekilde verilmesini hedefliyor. Yanlış tedavi, sahte ilaç gibi sağlık sorunlarının yaşandığı ülkelerden biri olan Almanya’da diğer bir sorun da ilaç bağımlıları. Yapılan araştırmalar şu anda Almanya’da en az 1,5 milyon ilaç bağımlısı olduğunu gösteriyor. İlaç bağımlılığından en çok 60 yaş üstü kesim etkilenirken, bu grupta en fazla etkilenen kesim ise kadınlar. Araştırmada uyku, sakinleştirici ve ağrıya karşı alınan ilaçların alışkanlık dolayısıyla potansiyel bağımlılık yaptığına işaret ediliyor.

İlaç bağımlılığı sorunu giderek büyürken, eyaletler bu bağımlılığa karşı mücadele için çare arıyor. Hamburg ve Aşağı Saksonya, hem bağımlılığa engel olmak hem de kontrollü ilaç verilmesi için kolları sıvadı.Hamburg Sağlık Bakanı Cornelia Prüfer-Storcks, ilaç bağımlılığıyla daha iyi mücadele etmek için sağlık ve bakım sektöründeki aktörleri daha duyarlı hale getirmek istediklerini dile getirdi. Prüfer-Storcks, “Buradaki amaç sağlık ve bakım sektörünün önde gelenleri ile bağımlılık konusunu daha derinlemesine tartışarak, konuşarak, bağımlılara daha iyi yardımcı olmak için çözüm yolları aramak. Bunun içinde başta doktor ve bakıcıların bağımlı kişilere nasıl davranacağı konusunda eğitilmesi, yaşlı ve bağımlı kuruluşlarının daha yakın birlikte çalışması gerekiyor.” dedi.

BAKAN ANTİBİYOTİK ALIŞKANLIĞI KONUSUNDA UYARDI

Aşağı Saksonya’da ise özellikle antibiyotiklerin daha dikkatli ve kontrollü kullanılması için Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Antibiyotiğin modern tıp için vazgeçilmez olduğunu kaydeden Aşağı Saksonya Sağlık Bakanı Cornelias Rundt, “Antibiyotik özellikle bulaşıcı hastalıklarda etkili oluyor ve çoğu zaman hayat kurtarıyor. Ancak antibiyotik ne kadar fazla kullanılırsa o kadar fazla risk oluşturuyor ve etkisini kaybediyor Bunun için özellikle iki konuda mücadele etmeliyiz: Birincisi antibiyotiğin amaca yönelik olarak ihtiyaç olduğu yerde kullanılması. İkincisi ise antibiyotiği kullanırken özellikle bulaşıcı hastalıkların önüne geçmek için hijyene önem vermeliyiz. Bu sayede bulaşıcı hastalıkların daha geniş kitlelere bulaşmasını önleriz.” dedi.
Almanya’da antibiyotiklerin yüzde 85’i muayenesi bulunan doktorlar tarafından yazılırken, Aşağı Saksonya’da bu doktorlar için sağlık sektörü uzmanlarınca ilaç sanayiinden bağımsız antibiyotik kılavuzu hazırlandı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
MEB’den sağlık lisesi uyarısı

2009'da sadece 1 adet bulunan özel sağlık meslek lisesi sayısı, 2013'de 170'e dayandı. "Yüzde 100 istihdam garantisi" sloganlarıyla tanıtılmaya çalışılan...

Kapat