Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

26 Aralık 2011, Pazartesi 13:57

2012 yılının mobil sağlık trendleri

Önümüzdeki 3 yıl içinde dünya genelinde 4 milyar akıllı telefonun alıcıyla buluşması hedefleniyor. Mobil iletişimin ve hibrid cihazların yaygınlaşması, sağlık sektörünün bu alanda kullanılmak üzere ürün geliştirmeye yönelmesini sağlıyor. Mobil uygulamalar yoluyla sağlık takibi ve hasta bilgilendirme esasına dayanan teknoloji, bilişim sözlüğüne yeni bir ifade kazandırıyor: mSağlık (mobil sağlık – mHealth).

Mobil destekli sağlık hizmetleri alanında uygulama geliştiren firmaların başında iMedicalApps geliyor. iMedicalApps Mobil Sağlık Editörü Brain Edwards, 2012 yılında taşınabilir aygıtlara entegre edilmiş yeni uygulamaların artacağını belirtiyor. Edwards’ a göre gelecek yılın mSağlık uygulama trendi şu yönde:

  • Hasta takibine yönelik uygulamalar.

    Edwards, hasta bilgisinin mobil aygıtlarda saklanabilmesinin büyük kazanımlar sağlayacağını söylüyor. Hastaların telefon kullanım alışkanlıkları ve yer değiştirme durumlarının, fiziksel aktiviteleri miktarlarını belirlemeye yardım edeceğini belirten Edwards, özellikle diyabet gibi alevlenmelerle seyreden hastalıklarda kişinin sürekli izlenebilmesinin, hastalığı kontrol altında tutmadaki rolünün önemini vurguluyor. Mobil uygulamaların fayda sağlayabileceği gruplardan birini de otistik hastaların oluşturduğunu ifade eden Edwards ciltteki elektriksel değişiklikleri kaydederek, çocukların stres durumlarını monitörize edecek uygulamaların, bu çocuklarda gözlemle anlaşılması zor olan emosyonel farklılıkların daha kolay takip edilmesine ve çöküşlerin önüne geçilmesine yardım edeceğini belirtiyor.

  • İkili ağ uygulamaları.

    2012 yılında en büyük eğilimin çevresel aygıtları takip edecek uygulamalar yönünde olacağı tahmin ediliyor. Edwards bu uygulamaların mobil sağlık alanında çığır açacağını belirtirken giysiye entegre edilecek sensörlerin, kullanıcının tüm kritik sağlık bilgisini mobil cihaz aracılığıyla bir merkeze ulaştırabileceğini, böylece birçok sağlık probleminin önceden fark edilebileceğini müjdeliyor.

  • Sağlık içerikli oyunlar.

    Bilgisayar oyunlarının mobil cihazlara uyarlanması ile gitgide yaygınlık kazanan oyun alışkanlığı insanlara mesaj vermek ve bilgilendirmek için fırsat sağlıyor. Her yaştan insanın ilgisini çeken ufak oyun uygulamalarına gömülebilecek sağlık bilgileri ya da anketleri toplumların sağlık eğilimleri hakkında fikir elde etmenin etkin bir yolu olacağı düşünülüyor. Yine sağlığı koruma yönünde bilgiler içeren mesajların, oyunlar sayesinde, ilgi çekici forma sokularak geniş kitlelere dağıtılması planlanıyor.

  • Teşhis ve tedavi yönünde geliştirilecek uygulamalar.

    Vücut alan ağı (body area network – BAN) teknolojileri olarak adlandırılan yenilikçi uygulamalar vücuttan aldığı bilgileri değerlendirerek hastalıkların teşhisinde kullanılmak üzere hekime sunuyor. Bu yönde geliştirilen ürünlerden biri de uyku sırasında kafaya giyilen minyatür bir düzeneğin gece boyunca EEG kaydı almasını sağlayan teknoloji. Küçük ebadı sayesinde kişinin uyku konforunu bozmayan cihaz, internet üzerinden, elektroensefalografik kayıt bilgilerini bir merkeze eş zamanlı olarak aktarabiliyor. Aralıksız EEG kaydı özellikle epileptik hastalarda nöbetlerin saptanması ve önlenmesinde önemli bir fırsat sağlıyor.

  • Hastaları destekleyen uygulamalar.

    Kullanıcıların kendi sağlık durumlarını takip etmeleri ve alacakları sağlık hizmetlerine karar vermeleri yönünde geliştirilen uygulamalar gelecek yılın trendleri arasında yer almakta. Sağlık hizmeti veren kurumlar, eczaneler ve reçetelenmiş ilaç bilgilerin farklı kategoriler altında organize edildiği uygulamalar kullanıcıların sağlık hizmetine daha hızlı ulaşmasını sağlamakta. Mobil cihazların sağladığı şehir-konum bilgisi sayesinde kullanıcı çevresinde bulunan sağlık hizmeti birimlerini tüm detayıyla görebilecek ve kendisine uygunluğunu kontrol edebilecek.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Pfizer ve TOG’un “Gençlere Sağlık” projesi ile 23 bin kişi temel sağlık bilgilerine ulaştı

Pfizer Türkiye'nin altı yıldır devam eden Gençlere Sağlık projesinin İstanbul'da düzenlenen son eğitimi Toplum Gönüllüleri Vakfı Pembe Ev Gençlik Merkezi'nde...

Kapat