Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

22 Mayıs 2014, Perşembe 15:59

Yabancı doktorlar olmadan sistem çalışmaz

Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık toplantısı için Cenevre’de bulunan İsviçre Sağlık Bakanı Alain Berset, AB vatandaşlarına kota uygulanmasının en büyük etkisinin sağlık sektöründe yaşanacağını söyledi. Berset ayrıca ülke genelinde çalışan doktorların yüzde 40’ının yabancı doktorlar olduğunu hatırlattı.

Her yıl Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlenen yıllık buluşmasına bu yıl üye olan 194 ülkeden 3 binden fazla delege katılıyor. Bakan Alain Berset, toplantıda yaptığı konuşmada iklim değişikliklerinin sağlık alanında oluşturduğu olumsuz etkilerine dikkat çekti. Artan sıcaklıkların kuraklığı tetiklediğini anlatan Berset, su kaynaklarının yetersiz beslendiğini söyledi. Konuyu birçok açıdan ele alan bakan, çözüm olarak bütün sektörlerin içinde olduğu ortak bir çalışma çağrısında bulundu.

YABANCI DOKTORLAR OLMADAN SİSTEM ÇALIŞMAZ

Cenevre’de aynı zamanda İsviçre’nin sağlık sistemi hakkında da yorumlarda bulunan Alain Berset, 9 Şubat’ta kabul edilen ve AB vatandaşlarının İsviçre’de kontenjana tabi tutulacak olan uygulamanın sağlık sistemini etkileyeceği uyarısında bulundu. Halen İsviçre hastanelerinde çalışan doktorların yüzde 40’ının yabancı olduğunu anlatan Berset, “Bunun yanında hemşire ve sağlık görevlilerini de düşündüğümüzde bu kişiler olmadan sağlık sistemi çalışamaz.” dedi. Ülke genelinde zaten yüzde 20-25 aralığında yabancı nüfus olduğunu hatırlatan Berset, sağlık alanında çalışan kişilerin orantısal olarak göçmen iş gücüne bağımlı kaldığını söyledi. Bu durumun en önemli sebebinin sağlık eğitimi alanında yetersiz kontenjan olduğunu belirten bakan, bu konuda son yıllarda üniversitelerde daha fazla öğrenci kabul edildiğini anlattı. Berset ayrıca tıp eğitiminin 6 ila 10 yıl aldığını dolayısıyla alınan tedbirlerin hayata geçmesinin de zaman alacağını söyledi.

Sağlık sektöründeki göçmen doktorlar özellikle Cenevre, Zürih ve Basel gibi hastanelerde daha fazla iş imkanı buluyorlar. Almanya ve Fransa sınırlarına yakın olan hastanelerde örneğin Cenevre Üniversite hastanesinde çalışan doktorların yüzde 34’ü Fransız, yüzde 14’ü diğer AB ülke vatandaşlarından oluşurken İsviçreli doktorların oranı yüzde 50’nin altında.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Türk Eczacıları Birliği Heyeti Soma’ya gidiyor

Türk Eczacıları Birliği Soma'da yaşanan maden faciasının ardından ilçeye gideceğini bildirdi. Birliğin internet sitesinde yayınlanan bildiri şu şekilde: Geçtiğimiz günlerde...

Kapat