Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

Virüsler sıcaklık değişimlerine adapte olmakta zorlanıyor 6 Şubat 2013, Çarşamba 16:51

Virüsler sıcaklık değişimlerine adapte olmakta zorlanıyor

Yeni bir araştırmanın sonuçları, virüslerin iklim değişikliğinde oluşan ani sıcaklık farklılıkları karşısında yaşam savaşı verdikleri ortaya koyuyor. Evolution dergisinde yayımlanan araştırmaya göre RNA virüsleri olan vesiküler stomatitis virüsler (VSV), 8 derecelik sıcaklık farkında dahi çevresel değişikliğe adapte olmakta zorlanıyorlar.

Çalışmada kullanılan VSV suşlarını 100 jenerasyon boyunca 8 °C’ye kadar düzensiz değişen sıcaklık farklarına maruz bırakan araştırmacılar, bu denemeler sonunda evrilen virüs popülasyonu üzerinde gerçekleştirdikleri en yüksek (37 °C) ve en düşük (29 °C) sıcaklıkta gelişim denemesinde ilginç bulgular elde etmişler.

Araştırmacılar virüslerin sabit sıcaklıklara maruz bırakıldıklarında, uygulanan sıcaklığa “özelleşmiş” bir evrim çizgisi sergilediklerini; düzenli değişen sıcaklıklara maruz bırakıldıklarında da değişim çizgisine uyum gösteren “genelleşmiş” bir evrimsel çizgi sergilediklerini tespit etmişler. Düzensiz sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalan virüslerin ise ne “özelleşmiş”, ne de “genelleşmiş” bir evrimsel uyum sağlayamadığını gözlemlemişler.

Yale Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü Başkanı Paul TurnerNational Science Foundation ve Yale Biyosferik Çalışmalar Enstitüsü gibi kurumlar tarafından finanse edilen çalışma, eskiden sıcaklık değişikliklerinin daha yavaş gerçekleştiğini ve virüslerin bu duruma kolayca adapte olabildiklerini gösterirken, bugün, büyük değişikliklerin öngörülemeyen biçimlerde gerçekleştiği yeni bir döneme girdiğimize işaret ediyor. Çalışmada, bu durumun organizmaların iklim değişikliğine adapte olmaları konusunda zorluk yarattığı belirtiliyor.

Yale Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Bölümü Başkanı Paul Turner, farklı çevresel faktörlere uyum sağlama konusunda lider olan virüslerin bile iklim değişikliği karşısında problem yaşayabildiğini belirtiyor. Diğer taraftan araştırmacılar, çalışmanın sonuçlarının kutup ayıları ve çita gibi evrimsel anlamda yeni çevresel koşullara çok hızlı adapte olamayan türler için kötü haber olduğunu dile getiriyor.

Evolution‘da yayımlanan makaleye aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

* Araştırmacı Paul Turner’ın fotoğrafı Yale Üniversitesi’ndeki kişisel sayfasından alınmıştır.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Roche çalışanlarından özel çocuklara, özel gece
Roche çalışanlarından özel çocuklara, özel gece

Roche çalışanlarının toplumsal değer yaratmak amacıyla gönüllü olarak kurduğu Yaşam Takımı, Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) ve Otizmli Sporcu Aileleri...

Kapat