Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Nisan 2011, Pazartesi 20:30

Türkiye tütün mücadelesinde dünyaya örnek

6. Ulusal Kanserli Hastalar Kongresi Ankara’da başladı. Kongre kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, Cenevre’deki Dünya Kanser Örgütü’nün, Uluslararası Diyabet Federasyonu, Uluslararası Solunum Hastalıkları ve Tüberküloz Derneği ile Dünya Kalp Federasyonu’nun bir ittifak ve işbirliği içine girdiğini söyledi. Kutluk, “Bu 4 disiplinin kapsama alanı, insanların yüzde 60’ını öldüren hastalıklar şeker hastalığı, kalp hastalıkları, solunum hastalıkları ve kanser.” dedi. Kutluk, bu dört hastalığın nedenlerinin ise şişmanlık, hareketsizlik, tütün/alkol kullanımı ile yanlış beslenme olduğunu söyledi. Geçen yıl Mayıs ayındaki BM zirvesinde bu dört hastalığa karşı savaşta tüm dünyanın önemli rol alması gerektiği konusunda bir karar alındığını hatırlatan Kutluk, “Eylül 2011’de New York’ta bir zirve var. Bu zirveye bütün devlet başkanları, sağlık bakanları davetli. O nedenle biz buradan hükümetimize çağrıda bulunuyoruz; tütünde yakaladığınız başarıyı burada da gösteriniz.” diye konuştu. Kutluk, bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede hükümetin desteğini de beklediklerini vurguladı. Kanserde ‘çıtanın yükseldiğini’ söyleyen Kutluk, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar bir şeyler yaptık. Bugüne kadar çalışmalarımızda çok yol alındı ama gidilecek daha çok yol var. Çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Uluslararası örgütler çıtayı alıp çok daha yukarı bir yere koyuyorlar, politik olarak aksiyon gösteriyorlar. O nedenle önümüzdeki aylarda, yıllarda bir çok farklı tartışma ve ortamın içinde kendimizi bulabiliriz.”

Kutluk: Kanserle savaşta politikasız başarı olamaz

Kanserle savaşta politikasız başarı olamayacağını vurgulayan Kutluk, “Ahmet’in Mehmet’in dört duvar arasında sadece ilaç alıp vermesi ile tek tek insanların hayatını kurtarabiliriz ama dünyayı kanserden kurtaramayız.” dedi. Kutluk, hedefin kanseri tarihin derinliklerine gömmek olduğunu söyledi.

Basın toplantısında ‘bildirge’ ve ‘ittifak’ gibi sözcükler kullanıldığına dikkat çeken Kutluk, “Biz yıllardan beri kanser savaş diyoruz ama savaş, savaş değildi. Şimdi savaş başlıyor. Kansere karşı savaşı başlatmış bulunuyoruz.” ifadesini kullandı.
Kutluk ayrıca, Türkiye’de tütüne karşı yürütülen mücadelenin dünyada örnek olduğunu ifade etti. Kanser hastalığından ölümlerin kalp hastalıklarından ölümlerin önüne geçtiğini, bu nedenle bu hastalığa karşı mücadele yürütülmesinin büyük önem taşıdığını dile getiren Kutluk, Türkiye’de erkeklerde en fazla akciğer, kadınlarda ise meme kanseri görüldüğünü kaydetti. Avrupa Kanser Cemiyetlerinin, ülkeleri tütünle mücadele konusunda belirli kriterlere göre değerlendirdiğini, Türkiye’nin de bu yıl İngiltere, İrlanda ve Norveç’in ardından bu mücadelede dördüncü sıraya yükseldiğini belirten Kutluk, bunun memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) Genel Müdürü Cary Adams ise, örgütün kanserle mücadelede önemli bir yeri olduğunu söyledi. 2011’in kanserle mücadelede önemli bir yıl olacağını belirten Adams, bu noktada New York’ta Eylül ayında yapılacak toplantıya dikkat çekti. Rusya’da da bir toplantı yapılacağını ifade eden Adams, her iki toplantıda da kanser ve diğer bulaşıcı olmayan hastalıkların tartışılarak kararlar alınacağını aktardı.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Şuayib Yalçın ise kanser, tüberküloz, solunum yolu hastalıkları ve şekerin önlenebilir hastalıkları olduğunu dile getirdi. Yalçın, bu hastalıklardan herhangi birinden korunma yöntemlerinin diğerlerini de olumlu olarak etkilediğini vurguladı.
 


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Okulda Diyabet Programı’nın ikinci yılı başladı

Geçtiğimiz yıl başlatılan "Okulda Diyabet" programı çerçevesinde ülkemizdeki 650 bin civarındaki öğretmene ve 16 milyon öğrenciye ulaşılarak, çocuklarda diyabet belirtileri...

Kapat