Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

26 Eylül 2011, Pazartesi 16:23

Tombul bebek sağlıklı bebek demek değil

SMA mamalarını anne babaların kullanımına sunan Pfizer Nütrisyon’un, bebek ve çocukların beslenme ihtiyaçlarını karşılamak üzere besinleri tam ve doğru miktarlarda sunma misyonu çerçevesinde sponsor olduğu, KNOwledge, UndeRstanding & InsightS Into CHild Nutrition (NOURISH-Bebek Beslenmesi, Bilgilenme, Anlama ve İçgörü) araştırmasının sonuçları açıklandı.

Beslenme, çocuğun genel sağlığının yanı sıra büyüme hızına da etki eden en kilit unsurlardan biri. Yaşamın erken dönemlerinde alınan kilonun doğru hızda olması, bireyin yaşamın ileriki yıllarındaki kilosu açısından daha olumlu sonuçlar doğuruyor.1,2 12 ülkeden 1203 sağlık profesyonelinin katıldığı NOURISH araştırması da, çocuk doktorları ve diğer sağlık profesyonellerinin erken çocukluk dönemi beslenmesine yönelik global algı ve davranışlarının yanı sıra, bebek ve küçük çocukların optimal büyüme ve gelişimi için dengeli beslenme konusunda mesleki eğitim ihtiyacını ortaya çıkarmak amacıyla yapıldı.

Araştırmanın sonuçlarına göre, ankete katılan sağlık çalışanlarının yarıya yakını (yüzde 47) anne babaların erken dönemdeki çocuk beslenmesinin uzun vadeli etkilerini tam olarak anlayamadıklarını düşünüyor.3

Günümüzde bilim kilolu olmayan bebekleri sağlıklı kabul ederken, NOURISH anketinin sonuçlarına göre, sağlık profesyonelleri ebeveynlerin bu fikri anlamaktan uzak olduklarını düşünüyor. Dünya genelinde ankete katılan sağlık profesyonellerinin yaklaşık yarısı (yüzde 44) ebeveynlerin bu fikri “çok iyi” anlamadıklarını ya da “hiç anlamadıklarını” söylüyor.4 Oysa son araştırmalar erken dönem bebek beslenmesi ile uzun vadeli obezite arasında bir bağlantı olabileceğine işaret ediyor.4-8 Aşırı beslenme ya da belirli gıdaların ya da gıda bileşenlerinin fazla tüketimi ileriki yaşlarda kalp hastalığı, inme, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıklara neden olabiliyor.9

NOURISH Anketinin sonuçlarına göre anne babaların çocuklarının beslenme ihtiyaçları hakkında eğitilmeye ihtiyaçları var. Sağlık profesyonellerinin yüzde 72’si gelişim için gerekli olan besin öğelerinin fazla tüketilme riskinin de olduğunu ifade ediyor.4 Ancak ebeveynlerin çoğu (yüzde 76) çocuklarının bazı besin öğelerini alamaması konusunda daha fazla kaygı duyuyor.4 Günümüzde obezite çocuklar için büyük risk oluştururken, çocuklarının dengeli beslenmesi konusunda kaygı taşıyan anne babaların oranı yüzde 66’da, bazı besin öğelerinin fazla alınabileceği konusunda bir kaygısı olanlarsa yüzde 43’te kalıyor.4 NOURISH anketinde, anne babalar ile sürekli kurulan diyaloğa rağmen, doğru ve dengeli beslenme konusunda “çok ilgili” anne babaların beşte birden az (yüzde 17) olduğu belirtiliyor.4

Pfizer Nütrisyon’un sponsor olduğu NOURISH anketine göre Asya-Pasifik bölgesindeki hekimlerin yüzde 86’sı çocukların aşırı beslenme riski ile karşı karşıya kalabileceğini düşünüyor. Anne babaların çocuklarının aşırı beslenmesi konusunda kaygılandığını ise pek düşünmüyorlar (yüzde 20).4

Ortadoğu’daki hekimler ise çocukların aşırı beslenme riski ile karşı karşıya kalabileceğini en az düşünen bölgeyi oluşturuyor (yüzde 40). Aynı zamanda bu bölgedeki anne babaların çocuklarının bazı besin öğelerini aşırı tüketebileceği hakkında en çok kaygılanan anne babalar olduğunu düşünüyorlar (yüzde 67).4

NOURISH anketine katılan sağlık profesyonellerinin üçte ikisi (yüzde 65) aşırı beslenmenin çocuklarda sağlıksız ve hızlı kilo almadaki en önemli faktör olduğunu, yüzde 94’ü ise 5 yaşına kadar protein, karbonhidrat ve yağ gibi besin öğelerini doğru miktarda almanın çocuk gelişiminde önemli rolü olduğunu söylüyor.4

2010 yılında dünyada beş yaşından küçük yaklaşık 43 milyon çocuğun aşırı kilolu olduğu belirlendi.10 Dengesiz beslenme ifadesi, enerji, protein ve/veya diğer besin öğelerinin alımındaki eksiklikler, fazlalıklar ve dengesizliklerin tümünü tanımlamakta kullanılıyor. Hem yetersiz hem aşırı beslenen çocuklar için bu ifade kullanılabiliyor. Bebeğin büyüme hızını etkileyen faktörler arasında, beslenme tipi ve beslenme miktarı da bulunuyor.11

Kaynaklar:

  1. World Health Organization. WHO Child Growth Standards: What is the double burden of malnutrition? World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2010; 2 pp.
  2. World Health Organization. WHO Child Growth Standards: What is the connection between the new WHO Child Growth Standards and infant and young child feeding practices? World Health Organization. Geneva, Switzerland. 2010; 2 pp.
  3. Braun Research. 2010 NOURISH (KNOwledge, UndeRstanding & InsightS Into CHild Nutrition) Survey – Global Results. 2010.
  4. Singhal A, Kennedy K, Lanigan J, et al. Nutrition in infancy and long-term risk of obesity: evidence from 2 randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition 92 (2010): 1133-44.
  5. Stettler N, Zemel BS, Kumanyika S, Stallings VA. Infant Weight Gain and Childhood Overweight Status in a Multicenter, Cohort Study. Pediatrics 109 (2002): 194-9.
  6. Karaolis-Danckert N, Buyken AE, Bolzenius K, et al. Rapid growth among term children whose birth weight was appropriate for gestational age has longer lasting effect on body fat percentage than on body mass index. American Journal of Clinical Nutrition 84 (2006): 1449-55.
  7. Karaolis-Danckert N, Günther ALB, Kroke A, Hornberg C, Buyken AE. How early dietary factors modify the effect of Page 4 of 4 rapid weight gain in infancy on subsequent body-composition development in term children whose birth weight was appropriate for gestational age. American Journal of Clinical Nutrition 86 (2007): 1700-8.
  8. Taveras EM, Rifas-Shiman SL, Belfort MB, et al. Weight Status in the First 6 Months of Life and Obesity at 3 Years of Age. Pediatrics 123:4 (2009): 1177-83.
  9. World Health Organization. WHO Child Growth Standards: What is the double burden of malnutrition? World Health Organization: Geneva, Switzerland. 2010; 2 pp.
  10. World Health Organization. Obesity and Overweight. World Health Organization: Geneva, Switzerland. March 2011. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/index.html. [Accessed April 26, 2011]
  11. Kline, R, Chen, C, Zhu J, Wang D, Northington R, Trabulsi J. New Insight Into Feeding Practices and Growth of Post-Discharge Preterm Infants in China. Abstract PP242 presented at 5th Europaediatrics Congress, Vienna, AUS, June 23-26, 2011.

SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
5 duyu’nun yeni sayısı çıktı

Boehringer Ingelheim Türkiye tarafından yayınlanan ve ilaç sektörünün sağlık çalışanlarına özel ilk e-dergisi olma özelliği taşıyan "5-duyu"nun Eylül sayısı çıktı.

Kapat