Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

Şiddetsiz bir hayat için oyun 16 Kasım 2012, Cuma 15:04

Şiddetsiz bir hayat için oyun

Toplum Gönüllüleri Vakfı ve Janssen Türkiye ortaklığında yürütülen Beyaz Şapkalar Projesi kapsamında “barış” temalı, eğitici bir kutu oyunu geliştirildi. Bu oyun, Türkiye’deki ilk barış temalı kutu oyunu olma özelliğini taşıyor.

Hedef kitlesini ilköğretim öğrencilerinin oluşturduğu Beyaz Şapkalar, toplumda görülen şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için geliştirilen, aktif eğitim metoduyla tasarlanmış ve toplumsal faydayı birinci planda tutan sürdürülebilir bir proje niteliğini taşıyor. Proje ile çocukların “şiddetsiz” bir hayat yaşayabilmeleri konusunda güçlendirilerek, duyarlılıklarının artırılması ve bu sayede toplumsal barışın sağlanması, sevgi, saygı, güven, hoşgörü ve işbirliği temeline dayalı toplumsal ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, TEKNE Oyun-Toplantı-Eğitim Ekibi tarafından geliştirilen “Barış Zamanı” Kutu Oyunu, 4 çocuk ile birlikte oynanabiliyor. 12 yaş ve üzerindeki herkesin oynayabileceği bu oyun, çocuklarla birlikte gençler ve yetişkinlere de farklı öğrenimler sağlıyor.

Oyuncuların birbirlerine karşı değil, oyuna karşı oynadıkları kutu oyununda iletilmesi amaçlanan mesajlar şöyle sıralanıyor:

  • Bir yerde “şiddet içeren bir durum” varsa, bu hepimizi etkileyen bir durumdur.
  • Şiddet içeren durumun bitmesi için beraberce mücadele etmek gerekiyor.
  • Kalıcı barışı sağlamak için de beraber çaba sarf etmek gerekiyor.

"Beyaz Şapkalar Projesi" ile çocuklara barış oyunu

Bu mesajları çocuklara doğrudan değil, oyun yoluyla ve eğlenceli bir şekilde ulaştıran oyun, hem çok keyifli hem de her oynandığında farklı konuların düşünülmesi için öğretici bir araç.

Oyunun yaygınlaştırılması için 20 ilden Toplum Gönüllüsü 30 genç, 2-4 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen oynatıcı eğitimine katıldılar. Oynatıcı eğitiminde hem oyun hem de oyundaki kavramlar, çocuklarla iletişim ve çocuklara ulaşma konularında eğitim alan gençler, Kasım ayının ortasından itibaren oyunu kendi illerinde yaygınlaştıracaklar. Gençler, Aralık ayının sonuna kadar 12-18 yaş arasındaki bin çocuğa kutu oyununu oynatacaklar.

Oyunun oynatılacağı 20 il şöyle: Afyon, Ankara, Balıkesir, Bolu, Edirne, Erzurum, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Konya, Mardin, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Trabzon.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sanofi Türkiye, kadın odaklı projelerini anlattı
Sanofi Türkiye, kadın odaklı projelerini anlattı

Uluslararası Kadın Girişimcilik ve Liderlik Zirvesi'ne katılan Aysun Hatipoğlu, Sanofi'nin kadınların konumlarını güçlendirmeye özel önem atfettiğine değindi.

Kapat