Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

27 Haziran 2013, Perşembe 13:55

Sahte ilaç satışına Interpol takibi

İnternet üzerinden satılan sahte ilaçlara karşı çok sayıda ülkenin, Interpol ile ortak yürüttüğü “Pangea 6” operasyonu kapsamında, Türkiye’de yurt dışından yayın yapan 475 internet sitesi kapatıldı.

İnternet üzerinden satılan sahte ve kaçak ilaçların, dünya genelinde insan sağlığı üzerinde tehdit oluşturması üzerine 2008 yılından bu yana İnterpol’un öncülüğünde Pangea operasyonları yürütülüyor. “Pangea 6” operasyonu son olarak 18-25 Haziran’da gerçekleştirildi ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 99 ülke yer aldı.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin, verdiği bilgiye göre, “Pangea 6” operasyonu kapsamında katılımcı ülkelerde toplam 9 bin 288 internet sitesi incelendi ve bu sitelerin 3 bini kapatıldı. Türkiye’de ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ile ortak çalışma sonucu yurt dışından yayın yapan 475 internet sitesinin faaliyetine son verildi.

Aynı kapsamda ulusal düzeyde işbirliğinin kurulması ve güçlendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu başkanlığında kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcilerinin de olduğu bir çalışma grubu oluşturuldu.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı, İnterpol-Europol-Sirene Dairesi Başkanlığı ve Güvenlik Dairesi Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Bankalararası Kart Merkezi temsilcilerinin yer aldığı temas noktaları belirlenerek internet üzerinden satılan sahte ve kaçak ilaçlarla mücadele için koordinasyona gidildi.

-Türkiye’de sorun internetten satılan ilaçlarda

Türkiye, Pangea 6 operasyonuna dünyada ilk defa uygulanan İlaç Takip Sistemi sayesinde eczanelerde sahte ve kaçak ilaç satışı yapılmadığını, sorunun internet üzerinden satılan ilaçlardan kaynaklandığını bildirdi.

Karekod kullanımıyla ilaç birimlerinin tekil hale getirildiği, bu birimlerin geçtiği her noktadan yapılan bildirimlerle elde edilen bilgiler kullanılarak izlenebilirliğin sağlandığı belirtildi.

Piyasadaki tüm ilaçların üretimden tüketime kadar her aşamada izlendiği, bu şekilde sahte, kaçak ve her türlü yasadışı ilaç satışının engellendiği ifade edilerek, İlaç Takip Sistemi ile yılda yaklaşık 2,5 milyar ilaç biriminin ve her ilaç birimi için ortalama 10 hareketin takip edildiği kaydedildi.

-Son operasyon Bursa’da 

İnternet üzerinden satılan sahte ilaçlara karşı yürütülen mücadele kapsamında, son olarak 24 Haziran’da Bursa’da yapılan operasyonda facebook hesabı üzerinden vücut geliştirici ve güç artırıcı ilaç pazarlayan bir kişi yakalandı.

Söz konusu kişinin iş yeri, evi ve aracında yapılan aramada, cinsel gücü artırıcı sahte 70, içeriği belirlenemeyen 800 ve bitkisel sporcu gıda takviyesi 320 kutu ilaç, 147 enjektör, 64 ampul iğne ile 1 solüsyon ele geçirildi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
KKKA aşısı insanlarda denenmeye başlanacak

Sağlık Bakanlığının desteğiyle Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Fırat Üniversitesi bilim adamlarınca, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı geliştirilen ve fareler üzerinde yüzde 80...

Kapat