Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

7 Haziran 2013, Cuma 16:35

Romatizma bel ağrısı sebebi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Çobankara, iltihaplı bel romatizmasının ilerlemesiyle omurgadaki diğer eklemler ve göz gibi organların da etkilendiğini söyledi.

Veli Çobankara, halk arasında iltihaplı bel romatizması olarak bilinen ankilozan spondilitin, esas olarak eklem ve omurgayı etkileyen kronik bir hastalık olduğunu belirtti.

Hastalığın ilerlemesiyle omurgadaki diğer eklemler ve göz gibi organların da etkilendiğini ifade eden Çobankara, şöyle konuştu:

“Hastalığın ilk evrelerinde teşhis konulduğu takdirde eklemler ve diğer organlar üzerindeki hasar önlenebilmektedir. Hürriyet’te yer alan habere göre; bunun için hastaların ilk olarak bir romatologa başvurmaları ve hastalıkları hakkında bilinçlenmeleri gerekmektedir. Hastalığın ileri aşamalarında halk arasında kamburluk olarak bilinen sırt ve boyun deformasyonu görülmekte, bazı hastalarda, omurlar arasındaki kemik oluşumu ve kaynaşma nedeniyle omurgada hareket kısıtlılığı ortaya çıkabilmektedir. Erken tanı ve tedavi, hareket kısıtlılığının önlenmesinde önemlidir. Ankilozan spondilit, kronik ve yaşam boyu süren bir hastalıktır, günümüzde ne yazık ki bu hastalığın yok olması diye bir şey söz konusu değildir.”

Tedavideki amaçlarının gece ağrısı, sabah sertliği gibi önemli yakınmaları düzeltmek ve ağrıyı gidermekle birlikte hastalığın ilerleyici özelliğinden hastaları korumak olduğuna dikkati çeken Çobankara, son yıllarda yeni tedavi yöntemleri ile hastalıkta tedaviye bakışın değiştiğini, hastaların daha rahat bir hayat sürdürebildiklerini kaydetti.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Meme kanserinde başarı yüzde yüze yakın!

Tıptaki gelişme ve yeni yaklaşımlar, erken teşhisle buluşunca meme kanseri tedavisinde başarı oranı % 95’e kadar yükseliyor. Her 8 kadından...

Kapat