Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

7 Mayıs 2009, Perşembe 16:20

Johnson&Johnson’dan sigarasız yaşam çağrısı

Londra Üniversitesi İngiltere Sağlık Davranışı Kanser Araştırmaları Birimi Sağlık Psikolojisi Profesörü ve Tütün Çalışmaları Direktörü Robert West, “Gebelik sırasında sigara kullanan anne adayları yalnızca kendilerini değil bebeklerini de tehlikeye atıyor. Annenin vücudundan bebeğe geçen sigara dumanındaki zehirli kimyasallar, sigara dumanının bebeğe giden kan akışını bozması, doğum öncesi pasif içiciliğin plasenta ve cenin gelişimini etkilemesi, doğum ağırlığını azaltması ve bebeğin akciğer ve beyin gelişimini olumsuz etkilemesi, enfeksiyonlara ve hastalığa daha yatkın olan daha küçük ve daha zayıf bebek doğumları, küçük bebeklerde nefessiz kalma ve hırıltılı solunum riski artışı, yarık dudak ve/ya damak ile eklem bozuklukları gibi doğuştan sakatlık risklerinde artışa neden olan sigara kullanımını hamileyken bırakmak bile daha sağlıklı bir hamilelik ve daha sağlıklı bir bebek şansını artırmaya yardımcı olur” diyor.
 
Prof. Dr. West, “Çocuklarının yanında sigara kullanan anneler ise sadece evlatlarını sağlıklı biçimde yetiştirme ve geleceği onlarla paylaşabilme imkânlarını değil, aynı zamanda çocuklarının sağlığını da riske atmış oluyor. Unutmayınız ki 35-40 yaşından sonra, sigara içmeye devam edilen her yıl ortalama yaşam süresini 3 ay kısaltıyor. Sigara kullanımının menopoz sonrası kadınlarda kemik yoğunluğunun düşmesine neden olduğu biliniyor. Günde bir paket veya daha fazla sigara kullanan menopoz sonrası kadınlar, sigara kullanmayanlardan beş kat daha fazla meme kanseri geliştirme olasılığına sahip, oysa sigarayı bırakır bırakmaz meme kanseri geliştirme olasılığı düşmeye başlıyor; dolayısıyla bırakmak için hiçbir zaman geç değil” bilgisini veriyor.
 
Vücutta tüm organları ve sistemin işleyişini olumsuz yönde etkileyen sigara içme alışkanlığını bırakma yolunda birçok destek yöntemi bulunuyor. Bırakma destek tedavileri içerisinde en güvenilir yöntemlerden biri olan Nikotin Replasman Tedavisi’nin (NRT) avantajları ile ilgili olarak Prof. Dr. West, “Nikotin replasman tedavileri ile kastedilen nikotin sakızları, dilin altında eriyen nikotin tabletleri ya da nikotin bantlarıdır. NRT’nin mantığı sigarayı bıraktıktan sonra ortaya çıkan nikotin yoksunluk belirtilerinin ortadan kaldırılması, kişinin sigarayı bıraktıktan sonraki dönemi rahat geçirmesinin sağlanmasıdır. Etkinliği kesin ve bilimsel olarak kanıtlanmış ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da en çok önerilen sigara bırakma yöntemi olan NRT, sigara bırakma olasılığını 2-2.5 kat artırır. Bizim yaptığımız araştırmada NRT uyguladığımız kişilerin yarısının ilk 15 günde sigarayı rahatlıkla bıraktıklarını gözlemledik” diyor.
 
NRT tedavisi ürünlerine ülkemizde eczaneler aracılığıyla ulaşılabiliyor. NRT’de bağımlılık oranına göre tavsiye edilen, 2 ve 4 mg.lık dozları bulunan sakızlar, sakız çiğnemeye uygun olmayan ortamlarda veya tercihen kullanılmak üzere dilaltı tabletler, bantlar bulunuyor. NRT’ye başlamadan önce kişinin bağımlılık düzeyi belirleniyor. Bunda en belirleyici unsurlar, kişinin içtiği sigara miktarı, sabah ilk içtiği sigaraya kadar geçen sürenin kısalığı; bunun haricinde sigara içilmesi yasak olan yerlerde kişinin yasağa uymakta zorluk çekmesi ve sabahları daha fazla sigara içmesi… Nikotin replasmanının önerilen sürelerde ve dozlarda kullanmanın önemini de vurgulayan uzmanlar nikotin sakızlarından günde 1 paketin üzerinde sigara içenler için 4 miligram olanları, günde 1 paketten az içenler için ise 2 miligramın kullanılmasını öneriyorlar. Dilaltı tabletleri ise her bir-iki saatte bir tablet olarak kullanılabilir.
 
Johnson&Johnson ülkemizdeki her ferdi sigarayı bırakmaya, içmeyen ve bırakan her bireyi de gönüllü birer elçi olarak sigarayı bırakmaya çalışan yakınlarını desteklemeye davet ediyor.

 

 

SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Alvimedica, In-Vivo’yu satın aldı

Türkiye'nin ilk ve tek kardiyolojik balon kateter ve kalp stenti üreticisi olan Türk firması Alvimedica, yine kendi geliştirdiği Klavuz (guiding)...

Kapat