Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

17 Aralık 2013, Salı 10:51

İlaçların yüzde 50’si uygunsuz reçetelendiriliyor

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Nezih Barut, ‘DSÖ’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte ve satılmaktadır’ dedi.

İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkanı Nezih Barut, “DSÖ’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte ve satılmaktadır” dedi.
Aynı zamanda Abdi İbrahim İlaç Sanayi Başkanı da olan Barut, yaptığı açıklamada, yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı sonucunda, hastalık ve ölüm oranlarında yükselme, yan etki riskinin artması, temel ilaçlara ulaşılabilirliğin azalması ve ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı tedavi maliyetinin artması gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini söyledi.

Bu kapsamda, dünyada ilacın bilinçli kullanılması amacıyla çeşitli çözüm yolları üretilmeye ve geliştirilmeye çalışıldığını ve ilk kez Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Akılcı İlaç Kullanımı” çalışmaları başlatıldığını anlatan Barut, “DSÖ’nün tahminlerine göre, ilaçların yüzde 50’sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte ve satılmaktadır” dedi.
Barut, Türkiye’de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının halk sağlığını etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu dile getirdi. Topluma akılcı ilaç kullanımı alışkanlığının kazandırılmasında, hangi ilacın kullanılacağına karar veren hekim, ilacın kullanımına dair danışmanlık hizmeti veren eczacı, ilacı üreten şirketler, sağlık otoriteleri ve hastaların ortak sorumluluk taşıdığının altını çizen Barut, bu sorumluluk çerçevesinde değerlendirildiğinde, son yıllarda sağlık hizmetlerine erişimin artmış olmasına rağmen, ilaç kullanımı konusunda farkındalık ve bilinç düzeyinde aynı olumlu tabloyu görmenin mümkün olmadığını ifade etti.

Barut, “ilacın gereksiz kullanımı sonucunda, doktor tarafından reçetelenmeden ve eczacıya danışılmadan üçüncü şahısların tavsiyesi ya da bilimsel olmayan duyumlar ile tüketilmesi gibi sıkıntıların ön plana çıktığını” bildirdi.

“İlaç endüstrisi, bilinçli ilaç kullanımının yaygınlaşmasına destek olmalı”
Türkiye’de akılcı ilaç kullanımının, 2010 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz kurumu bünyesinde “Akılcı İlaç Kullanımı Şube Müdürlüğü” tarafından yürütüldüğünü anımsatan Barut, son dönemde bu alanda geliştirilen projelerle, farkındalık düzeyinin artırılması yönünde önemli çaba sarf edildiğini vurguladı.
Barut, ilaç endüstrisi olarak bu çalışmalara gerekli katkıyı vererek bilinçli ilaç kullanımının yaygınlaşmasına destek olunması gerektiğine işaret etti.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
TEB: “İlaçlar hastaneden çalınıyor”

Sahte ilaç operasyonları kamuoyunun gündemini meşgul etmeye devam ederken, sahtesinin üretildiği iddia edilen kanser ilaçlarıyla ilgili Türk Eczacıları Birliği’nden bomba...

Kapat