Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

24 Ocak 2012, Salı 19:17

Eczacılar 29 Ocak’ta Kadıköy mitinginde buluşuyor

Olağanüstü boyutlara ulaşan ilaç fiyat düşüşleri ve sürekli artan kamu kurum iskontolarının (KKİ) eczane ekonomilerinde büyük bir yıkıma yol açtığını belirten İstanbul Eczacı Odası, bir duyuru yayınlayarak, bu sürecin küçük ve orta ölçekli eczanelerde gelir/gider dengesizliğini daha da artırarak iflası hızlandırdığını belirtti.

Eczanelerin yaşayabilmesi ve ilaç hizmetinin sürdürülebilmesi için kayıplarının karşılanmasının gerektiği belirtilen duyuruda, tüm eczacılar 29 Ocak Pazar Günü Kadıköy’de düzenlenecek mitingde “yıkıma dur demeye” çağrıldı.

Aşağıda, eczacı odaları tarafından mitinge davet amacıyla hazırlanan videoyu ve duyuru metnini bulabilirsiniz.

YIKIMA DUR DE!

29 Ocak Pazar Günü Kadıköy’de düzenleyeceğimiz mitingde buluşuyoruz!

Fazla söze gerek yok!

Olağanüstü boyutlara ulaşan ilaç fiyat düşüşleri ve sürekli artan kamu kurum iskontoları, eczane ekonomilerinde büyük bir yıkıma yol açtı.

Örneğin; mevcut “kamu fiyatlandırma sistemi”, iskonto artışları nedeniyle eczanelerde Aralık 2009’dan bu yana %24’lük bir ciro/gelir kaybına neden oldu.

Yine; yalnızca 2011 Kasım ayında eczacı kârlılığı, ticari iskontoların kalkması ile %2,7, KKİ artışı ve fiyat düşüşü ile yine %2,5 olmak üzere toplamda %5,2 oranında geriledi.

Bu süreç, küçük ve orta ölçekli eczanelerde gelir/gider dengesizliğini daha da artırarak iflas sürecini hızlandırdı.

Bugün gelinen noktada; eczanelerin yaşayabilmesi ve ilaç hizmetinin sürdürülebilmesi için kayıplarımızın karşılanması kaçınılmaz olmuştur.

İşte bu nedenle;

  1. Eczacı kârlılığı; ticari iskontonun kalkışı, fiyat düşüşü ve kamu kurum iskontosu artışı gibi nedenlerle uğradığımız zararı karşılayacak oranda artırılmalıdır.
  2. Reçete/kutu başına, kademeli bir meslek hakkı uygulanmalıdır.
  3. Eczacı kârlılığını düşüren mevcut kamu fiyatlandırma sistemi değişmeli, sanayinin indirimleri, eczane üzerinden değil, doğrudan kamuya aktaracağı şeffaf bir geri ödeme yöntemi uygulanmalıdır.
  4. İlaç sanayinin, krizin faturasını eczacıya yükleyerek ticari iskontoları yok etmesi asla kabul edilemez. Yaratılan fiili duruma son verilmeli, ticari iskontolar yeniden düzenlenmelidir.
  5. 6197 sayılı yasa taslağı, eczacı meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenerek bir an önce yasalaşmalıdır.

Bu somut taleplerimizi yüksek sesle dile getirmek üzere, tüm eczacıların, ama tüm eczacıların 29 Ocak Pazar günü Kadıköy’de düzenlediğimiz “Yıkıma Dur De” mitingine yoğun katılımı, mesleğimizin geleceği açısından hayati önemdedir.

Çağrımız tüm Türkiye’yedir!

Unutulmasın ki, Türk Eczacıları Birliği ile SGK arasında Şubat ayı başlarında imzalanacak 2012 yılı İlaç Alım Protokolü görüşmelerinde, meslek örgütümüz, üyelerinin örgütlü gücü alanlara yansıdığı ölçüde kendini güçlü hissedecek ve haklı taleplerimizi savunacaktır.

Tüm meslektaşlarımızı, eczane teknisyenlerimizi, ailelerimizi ve yakınlarımızı 29 Ocak Pazar günü saat 11.30’da Haydarpaşa’daki Et Balık Kurumu önünde toplanarak Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenleyeceğimiz “YIKIMA DUR DE” mitingine katılmaya çağırıyoruz.

İstanbul Eczacı Odası

Yönetim Kurulu


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Operasyon sonrası ağrılara karşı uzatılmış salınımla anestezik uygulayan kontakt lensler

Florida Üniversitesi'nden araştırmacılar, lazer göz operasyonları sonrasında oluşan ağrılar için, anesteziklerin topikal olarak uygulanmasına olanak veren kontakt lens geliştirdiler.

Kapat