Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

15 Kasım 2011, Salı 13:15

Doktorlara “negatif performans” dönemi yolda

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, NTV’ye yaptığı açıklamada, reçetelere gereksiz ilaç yazılmasının önüne geçilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın hekimlere yönelik “negatif performans” çalışması başlattığını söyledi.

Açıklamasında bu yılın ilk yarısında reçetelerin yüzde 46’sının aile hekimliğinde yazıldığını anlatan Acar, Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nda Sağlık Bakanlığı’nca “negatif performans” uygulaması için çalışma başlatılması kararı alındığını bildirdi. Acar,

“Aile hekimleri gereksiz yere ilaç yazıyorsa, gerekliler için bir şey demiyoruz, ama önüne geldiği gibi gereksiz ilaç yazıyorsa bunun önüne geçebilmek bakımından Sağlık Bakanlığımızca negatif performans uygulamasıyla ilgili bir çalışma yapılıyor”

diye konuştu.

NTV tarafından yapılan haberde Acar, kendisine yöneltilen “Sadece aile hekimleri için mi negatif performans söz konusu olacak” sorusuna:

“Hayır. Sağlık Bakanlığımız bunu yapıyor. Aile hekimleri yüzde 46 oranında olduğu için bu ağırlıkta olmak üzere, ama her doktor için öngörülüyor. Gereksiz ilaç yazan doktorları kontrol edecek Sağlık Bakanlığı. Gereksiz ilaç yazımının önüne geçilmesi için alınan önlemlerden biri de budur. Bana göre çok önemli bir karardır. Hekimlerin ilacın ne olduğunu bilerek yazmaları lazım. Önüne geldiği gibi reçeteye 9-10 ilaç yazmamalı. İhtiyaç neyse o ilacı yazmalı. Bunu da hep beraber sağlamamız gerekir”

cevabını verdi.

“Gereksiz ilaç nasıl belirlenecek” sorusunu ise,

“Onu Sağlık Bakanlığımız yapacak. Formatını belirleyecek. Tanımlamasını yapacak. Hangi durumlarda gerekli ilaç, hangi durumlarda gereksiz ilaçtır. Bu tanımları belirleyecek Sağlık Bakanlığı’mızdır. Biz burada ödeme kurumuyuz, bunlara girmeyiz”

şeklinde yanıtladı.

Bursa’nın Fethiye Mahallesi’nde Özel Medicabil Hastanesi’nin açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de “negatif performans” çalışmasının başlatıldığını doğruladı. Bakan Çelik konuşmasında ilaç giderinin 3 kat artarak 16 milyar liraya ulaştığını belirterek,

“İsraf ve suistimal konusunu çözeceğiz. Çok ciddi teftişlerimiz var. Eczane, hastane, doktor ve vatandaş ilişkilerinde can yakacağız. Eğer israf ve suistimali çözmezsek hizmeti hak eden dürüst vatandaşlara nitelikli sağlık hizmeti sunmakta zorlanacağız”

dedi.

Facebook anketimize katılarak görüşünüzü bildirin:


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
AİFD ilaç fiyatlarında indirime gidilmesi nedeniyle kaygılı

AİFD, ilaç fiyatlarına uygulanan tek taraflı indirimler nedeniyle, önümüzdeki dönemde hastaların ilaç ve tedavilere erişimlerinin aksayabileceği endişesini dile getirdi.

Kapat