Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp Haas 13 Kasım 2012, Salı 17:05

DEVA, 2012’nin ilk üç çeyreğinde 26,9 milyon lira net kâr elde etti

Türkiye’nin köklü ilaç üreticilerinden DEVA Holding, ilaç sektörü içerisindeki konumunu güçlendirmeyi sürdürüyor. Toplam 4 üretim tesisi ve yaklaşık bin 700 çalışanıyla DEVA Holding, yılın ilk dokuz ayında gerçekleştirdiği 309,4 milyon TL ciro ile yatırımlarına hız kesmeden devam ederken; sektördeki konumunu 2013 yılında ilk sıralara taşımayı hedefliyor.

2012 ilk dokuz ay finansal verilerinin hedefler doğrultusunda gerçekleştiğini dile getiren DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Philipp Haas görüşlerini şu şekilde ifade etti:

“İlk dokuz ay rakamlarımızı geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile karşılaştırdığımız zaman olumlu bir tablo ortaya çıkıyor. Geçtiğimiz son 5 yıl içerisinde fiyat düşüşleri tüm sektörü olduğu gibi bizi de etkiledi. O dönemde bir takım önlemler aldık. Fiyat düşüşlerindeki negatif etkiyi satışlarımızdaki kutu hacmini artırarak aşmaya çalıştık. Global şirketlerle imzaladığımız lisans ve ürün satın alma sözleşmeleri, normal şartlarda durağan olan pazarda gerçek bir büyüme sağlamamıza yardımcı oldu. Büyümeyi destekleyen bir diğer unsur ise Türkiye’de yeniliklerin öncüsü olduğumuz solunum ve stratejik gelişim alanımız olan onkolojide ilk eşdeğer ürünleri pazara vermemizi sağlayan Ar-Ge merkezimiz oldu.”

DEVA Holding'in üretim tesisleri Avrupa GMP uygunluk onayı aldı

“Ar-Ge’de yeni istihdam yaratacağız”

Ar-Ge faaliyetlerini 5 bin 250 m2 alana kurulu “DEVARGE” merkezinde yaklaşık 150 çalışan ile yürüten DEVA Holding, 2013 yılında bu alanda yeni istihdam yaratmayı hedefliyor. Türkiye’nin kendine yeten ilacı üretebilmesi ve hatta ihraç edebilmesi için Ar-Ge ve klinik çalışmalarının temel noktaları oluşturduğunu dile getiren Haas “Dünyada 2011 yılında Ar-Ge’ye yapılan yatırım 127 milyar dolar iken Türkiye’de ise bu rakam 60 milyon dolardır. Türkiye’de Ar-Ge’ye yapılan yatırım toplam yatırımın yaklaşık olarak %0,05’lik bir oranına denk geliyor. DEVA Holding olarak, 2012 yılında ciromuzun %6’sını Ar-Ge’ye ayırdık. Ülkemizde uluslararası standartlara uygun, etkin ve güvenilir ilaçların üretilmesi ve kullanıma sunulması ülke ekonomisine de ciddi katkı sağlayacak.” dedi.

“Stratejik gelişim alanımız: Onkoloji”

Dünya genelinde önlem alınmaz ise kanser yükünün artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu doğrultuda Türk hastalarının ihtiyaç duyduğu ürünlerin geliştirilmesi için kaynaklarını ortaya koyan DEVA Holding, önümüzdeki dönem için onkolojiyi stratejik gelişim alanı olarak açıkladı.

DEVA Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Philipp HaasOnkolojik ilaçların Türkiye’de üretilmesinin ülke açısından çok önemli bir nokta olduğunun altını çizen Haas, Türkiye’nin bugün ilaç sektöründe yıllık 5,2 milyar dolar ticari açık ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye’nin bugün 5,6 milyar dolar değerinde ilaç ithal ederken yalnızca 400 milyon dolar değerinde ilaç ihraç ettiğini dile getiren Haas,

“Onkolojik ürünlerimizden bazılarının ithal edilmesinden dolayı Türkiye ekonomisi ve vergi mükellefleri için büyük bir masraf teşkil ediyor, beraber bizleri de dışa bağımlı kılıyordu. Mevcut ürünlerimizin pazara sürülmesi ile birlikte hem bu bağdan kurtulduk hem de hastalarımızın ilaca erişim olanakları arttı. Bu önemli amaç doğrultusunda, biz bugün ithal edilen birçok ürünü Türkiye’de üretebileceğimize inanıyoruz. Bu bizim hayalimiz.”

dedi.

“Üretim tesislerimiz dünya standartlarında”

Bu arada geçtiğimiz ay Alman Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenen DEVA Holding’in üretim tesisleri de, Avrupa İyi Üretim Uygulamaları (GMP) uygunluk onayı aldı. Şu anda tüm Avrupa pazarlarında geçerli olan Alman GMP sertifikasına sahip olan DEVA Holding’in, denetim sonucunda tesisleri, laboratuar ve üretim ekipmanlarının yanı sıra çalışanlarının yetkinliği de dünya standartlarına uygun bulundu.

Sıkı denetim kurallarına tabi olan Alman Sağlık Bakanlığı tarafından böyle bir onay almaktan memnuniyet duyduğunu ifade eden Haas, bu denetimin fabrikalarında üretilen ürünler için Avrupa piyasalarının yolunu açtığını dile getirerek,

“Yatırımlarımız kesinlikle devam edecek. Yine, yeni teknolojileri ve yeni ürünleri pazara sunmaya devam edeceğiz. 2014’e kadar ABD’nin FDA denetimini de diğer denetimlerde olduğu gibi başarıyla tamamlamayı ve Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması için DEVA Holding olarak üzerimize düşeni yapmayı hedefliyoruz.”

dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Memorıal Ataşehir Hastanesi'ne uluslararası tescil
Memorial Ataşehir Hastanesi’ne uluslararası tescil

JCI belgesini Türkiye'de ilk kez alarak, ülkemizde sağlık sektöründe kalitenin öncüsü olan Memorial'ın, Şişli ve Antalya hastanelerinden sonra Ataşehir Hastanesi'nin...

Kapat