Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

'Bağışlayın Tıp Yaşasın' kampanyasına Ankara'dan 20 beden bağışı 6 Kasım 2012, Salı 15:24

“Bağışlayın Tıp Yaşasın” kampanyasına Ankara’dan 20 beden bağışı

Sergilendiği ülkelerde büyük ilgi gören, dünyaca ünlü Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi bir ilke ev sahipliği yaptı: Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen “Ulusal Anatomi Haftası”nda, Body Worlds’den başlayarak tüm tıp fakültelerinde farklı etkinlikler hayata geçirildi. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği, dünyada örneği olmayan bu etkinliğin, önümüzdeki yıllarda “Dünya Anatomi Haftası”na dönüşmesini amaçlıyor.

Kampanya, tıp eğitiminde kadavra sorununa dikkat çekmek ve bu konuda kamuoyu yaratmak isteyen Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği tarafından, “Bağışlayın Tıp Yaşasın” sloganı ile Türkiye genelinde organize edildi. Etkinliklere 24-31 Ekim tarihleri arasında, 1 hafta boyunca tüm tıp fakültelerinin Anatomi Anabilim Dalları katıldı.

Yüzlerce kişiye ulaşıldı

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneğinin Body Worlds Türkiye yetkilileriyle yaptığı işbirliği çerçevesinde hazırlanan kampanya, Body Worlds Orijinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü Sergisi’nde açılan standla başlatıldı.

Ulusal Anatomi Haftası etkinlikleri kapsamında, tıp eğitimindeki temel altyapı sorunları, tıp eğitiminde kadavranın önemi ve kampanyanın amaçları gibi konulara farklı çalışmalarla dikkat çekildi. Body Worlds sergisinde kurulan standta ve tıp fakülteleri anatomi anabilim dallarında, yüzlerce kişi kadavra bağışı konusunda bilgi sahibi oldu.

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Tunalı;

“Türk insanı her ne kadar uzak gibi dursa da genel anlamda beden bağışına sıcak bakıyor. İyi bir tıp eğitimi için beden bağışının ne denli önemli olduğu konusunda bir çok insan hemfikir. Body Worlds sergisi, insanların ölümün soğukluğundan uzaklaşmasını ve beden bağışının konuşulabilir, makul bir yaklaşım olarak gündeme getirmesini sağladı.”

dedi.

Bir beden ne kadar süre kadavra olarak kalabiliyor?

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Selçuk Tunalı yaptığı açıklamada: Düzenlenen kampanyada insanlar, bağışçının hayatını kaybettikten sonra yapılan işlemlerin ne olduğu, bir bedenin ne kadar süre kadavra olarak kalabileceği, bir kadavradan kaç öğrencinin yararlanabileceği gibi konuların en çok merak edilen konular olduğunu belirtti.

Dr. Tunalı, bir hafta boyunca Body Worlds sergisinde doktorlar tarafından yapılan bilgilendirmeler sonunda 20 kişinin bedenini bağışlamaya karar verdiğini ve bu kişilerin beden bağışında bulunmaları için Hacettepe ve Ankara Üniversiteleri’ne yönlendirildiklerine işaret etti.

Yüz yüze yapılan görüşmelerde edinilen bilgiler doğrultusunda, sadece Ankara’da çok sayıda potansiyel beden bağışçısın olduğunun ortaya çıktığını ifade eden Dr. Tunalı;

“Bu insanların yakın zamanda resmi olarak başvuru yapacaklarını düşünüyorum.”

dedi. Ulusal Anatomi Haftası çerçevesinde Türkiye genelinde çalışma yürüten Tıp Fakülteleri’nde de beden bağışı sayılarının önümüzdeki günlerde netleşeceğini ifade etti.

Bir kadavradan 2000 öğrenci faydalanıyor

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Selçuk TunalıDr. Tunalı, kadavra kullanım süreleri ve bir kadavrada kaç öğrencinin eğitim görebileceği konularına şu şekilde açıklık getirdi:

“Kadavra sıkıntısı bulunmayan ülkelerde bir kadavra genellikle bir yıl kullanılır. Ülkemizde ise bu süre 5-6 yıla kadar uzayabiliyor. Biz bir kadavrayı en az iki yıl kullanıyoruz. Kendi anabilim dalımızdaki uygulamaya göre bir hesaplama yapacak olursak; her bir laboratuvar grubunda 25 öğrencinin olduğu düşünülürse bir kadavradan iki yıl boyunca en az 200 tıp öğrencisi yararlanabiliyor. Tüm laboratuvar gruplarında kadavra bulunmaması halinde bu sayı 800’ün üzerine çıkabilir. Diş Hekimliği, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Hemşirelik öğrencilerinin de zaman zaman kadavra ile uygulama yaptıklarını dikkate aldığımızda iki yılda en az 500 olmak üzere 2000’e yakın öğrenci bir kadavra üzerinde eğitim alabilir. Ayrıca, mezuniyet sonrası eğitim kapsamında düzenlediğimiz klinik anatomi kurslarında da 100-150 civarında uzman veya asistan hekim bir kadavra üzerinde uygulamalı eğitimden yararlanabiliyor. Kullanım süresinin sonuna gelinen kadavra, kendi dinine uygun olarak gerçekleştirilen işlemler sonrasında defnedilir. Bu bir beden bağışçısı ise, yakınları bilgilendirilerek defin konusunda birlikte hareket edilir.”

Dr. Tunalı,

“Tüm beden bağışçılarını bu cesur ve örnek alınası kararlarından dolayı yürekten kutlayarak, kendilerine teşekkür ederken; ülkemizde öncülüğünü yaptıkları bu olgunun önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini ve bir gelenek haline gelmesini ümit ediyorum.”

diyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Menarini ve Oxford BioTherapeutics'ten kanser işbirliği
Menarini ve Oxford BioTherapeutics’ten kanser işbirliği

Menarini Group ve Oxford BioTherapeutics, antikor temelli yeni kanser ilaçları geliştirmek için stratejik işbirliği kuruyor.

Kapat