Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

16 Ocak 2012, Pazartesi 13:41

Avea ile “tansiyonunuz” aile hekiminiz tarafından 7/24 takip edilebilecek

Ülkemizde hastalık nedeniyle gerçekleşen her 4 ölümden birinin kaynağında “hipertansiyon” yer alıyor.1 Bu da kronik hastalıklarda bireysel takibin ne kadar ciddi bir konu olduğunu bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor. Ülkemizin sağlık sektöründe yaşadığı bu soruna çözüm geliştirmeyi önceliği olarak gören Avea, Prof. Dr. Kerim Güler’in öncülüğünde, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Pfizer ve Datasel işbirliği ile tansiyon hastalarının aile hekimleri tarafından 7/24 takip edilebileceği bir modeli hayata geçirdi.

Uygulama ile aile hekimleri artık hastalarını zaman ve mekandan bağımsız olarak kontrol edebilecekler. Aile hekimlerine özel olarak geliştirilmesi bakımından Türkiye’de bir ilk olan ve mobil teknolojiler üzerinden kronik hastalık takibi amaçlı projede, hipertansiyon konusu model olarak seçildi. Uygulama, hekimlerin, dünyanın en büyük kronik sağlık sorunlarından olan ve her yıl 7,6 milyon kişinin ölümüne2 sebep olan hipertansiyon hastalarını, zaman ve mekandan bağımsız olarak takip edebilmelerine olanak tanıyor. Bu modelin ileriki dönemlerde geliştirilerek daha entegre biçimlerde hayatımıza girmesi, teşhis ve tedavinin etkinliğine ve doğru ve akılcı ilaç kullanımına katkıda bulunması bekleniyor.

Hastanın ölçüm sonuçları anlık olarak doktorun takibinde…

Pilot proje kapsamında, aile hekimlerinin belirleyeceği hastaların verilecek özel tansiyon cihazları ve mobil terminaller ile takip sistemine dahil olmaları sağlanıyor.

Pilot proje kapsamında, İstanbul ilinden seçilen 15 aile hekimi ve ilgili tüm hastaları, servisten hiçbir ücret ödemeden yararlanıyorlar.

Avea “Mobil Sağlık Platformu” üzerinden, web tabanlı doktor uygulaması ile hızlı ve kolay bir şekilde sisteme kayıt olan aile hekimleri, hastalarının demografik bilgilerini, normal ölçüm değer aralıklarını ve hasta tarafından kullanılan tansiyon cihazının kimlik numaralarını sisteme kaydediyorlar.

Hastanın, dağıtılan cihazlarla evde ya da işyerinde düzenli olarak yaptığı medikal ölçümlerin sonuçları ise Avea veri iletişimi altyapısı kullanılarak, Avea mobil sağlık platformuna taşınıyor ve kayıt altına alınıyor. Hekimler istedikleri an bu ölçümlere anlık ya da geriye dönük olarak erişebilirken, kritik ölçüm sonuçları ise -hekim isteğine göre- yine anlık olarak SMS ile bildiriliyor. Ayrıca; servis üzerinden, sağlıklı yaşam bilgilendirme SMS’leri de yine hekim talebine göre hastalara gönderilebiliyor.

Proje kapsamındaki ilgili tüm hasta dataları İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde güvenli bir ortamda tutulurken, Avea Mobil Sağlık Platformu; sağlık datasının toplanması ve bu ortamda kayıt altına alınması açılarından da hekimlere ve sağlık kurumlarına büyük fayda sağlıyor.

Avea, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Pfizer ve Datasel işbirliği ile hayata geçirilen projeyi Pfizer, tansiyon tedavisi konusundaki bilgi birikimiyle destekliyor. Yenilikçi ürünleri ve hastalara en iyi tedavileri sunmak üzere dünya genelinde süren araştırmalarının yanı sıra, çeşitli sektörlerden paydaşlarla daha sağlıklı bir yaşam için işbirliklerine de imza atıyor. Pfizer, hastalar için tedavi etkinliğini artıracak yeni teknolojilerin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesini desteklemek konusunda öncü olma vizyonuyla önümüzdeki yıllarda da benzer ortaklıklara girebileceğinin sinyalini veriyor.

Türkiye’de yaklaşık 12 milyon hipertansiyon hastası var!

Avea Mobil Sağlık Platformu’nun, hekimlerin hastalarını zaman ve mekandan bağımsız olarak takibine ve kişisel takip ile maliyetlerin azaltılmasına katkı sağlayan “Kronik Hastalık Takibi” servisinin “fark yaratacak” bir uygulama olduğunun altını çizen Avea Kamu Satış ve Ankara Bölge Direktörü Mehmet Işık,

“Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; hipertansiyon kalple ilgili ölümlerde en önemli etkendir. 2009 verilerine göre, ülkemizde 5,2 milyon erkek, 6,6 milyon kadın vatandaşımız hipertansiyon hastası. Bu veriler ışığında, kronik hastalıklarda kişisel takibin ne kadar ciddi bir konu olduğu bir kez daha gün yüzüne çıkıyor. Avea olarak, Pfizer, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Datasel işbirliği ile hayata geçirdiğimiz Mobil Sağlık Platformu-Kronik Hastalık Takibi servisi kapsamında, ‘Hipertansiyon Takibi Pilot Projesi’ ile hasta sağlığına katkıda bulunacak olmanın heyecan ve mutluluğunu yaşıyoruz. Teknolojiyi, insan sağlığı için kullanabilmek ve insan hayatına dokunabilmek, Avea gibi bir teknoloji şirketi için büyük önem taşıyor. Mobil Sağlık Platformu kapsamında, sağlık sektörüne yönelik uygulama ve çalışmalarımız devam edecek. Hedefimiz, Sağlık Bakanlığı’nın da desteği ile bu servislerin tüm Türkiye çapında kullanılabilir bir modelle yaygınlaştırılması.”

dedi.

İnovasyonu, bugün ve gelecekteki başarının temel unsurlarından biri olarak gördüklerini ifade eden Pfizer Türkiye Genel Müdür Yardımcısı ve Kurumsal İlişkiler Direktörü Şebnem Girgin ise hayata geçirilen uygulamanın önemi hakkında şunları söyledi:

“Yarım asrı aşkın süredir Türkiye’de aralıksız faaliyet gösteren Pfizer Türkiye, uluslararası birikim ve deneyimini ülkemizin hizmetine sunmakta ve daha sağlıklı bir Türkiye için çalışmaktadır. Pfizer olarak, halihazırda, biyofarmasötik ürünlerimiz ve ileri teknoloji yatırımlarımız aracılığıyla, yenilikçiliği geliştirmek üzere ortaklıklar kuruyoruz. Teşhisin doğru yapılmasından akılcı ilaç kullanımına kadar teknoloji ve tedavi bütünlüğünün önemine inanıyoruz. Bu nedenle yaratıcı fikirleri her zaman destekliyor ve bu tip projelerde yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Bu projenin kronik hastalıklarla mücadelede doktor ve hekim arasındaki bilgi alışverişini güçlendireceğini, böylece tanı ve tedavi süreçlerinin etkinliğini artırmada önemli bir sürecin başlangıcı olacağını düşünüyoruz.

Prof. Dr. Kerim Güler ise proje hakkında şunları söyledi:

“Türkiye’de hipertansiyon konusundaki farkındalık çok düşük. Bu farkındalığı ve hipertansiyonun teşhis oranlarını attırabilmek adına evde tansiyon ölçümü kritik bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra hastaların hekim yanında yapılan tansiyon ölçümleri esnasında heyecanlanmaları, (beyaz önlük hipertansiyonu) ölçümlerin hatalı olmasına yol açıyor. Evde ölçümler bu açıdan da hipertansiyonun teşhisinde ve takibinde dünyaca önem verilen bir konu. Hipertansiyon hakkındaki farkındalığı ve bu hastalığın doğru teşhisini arttıracak olan bu proje, değerli ve öncü bir uygulama.”

Kaynaklar:

  1. TEKHARF Çalışması 2009
  2. Lawes C.M.M., Hoorn S.V., Rodgers A., “Global burden of blood-pressure-related disease, 2001”, Lancet, 2008;371:1513-18. doi: 10.1016/S0140-6736(08)60655-8

* Haberin fotoğrafı: jasleen_kaur@flickr.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
BodyMedia, kişiye özel kilo verme önerileri sunmak için, IBM’i tercih etti

Form tutma alanında önde gelen şirketlerden biri olan BodyMedia, IBM yazılımıyla yeni ve kişiye özel geribildirim özellikleri yüklenen ilk vücut...

Kapat