Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

7 Mart 2012, Çarşamba 13:47

Yunanistan’da ilaç harcamaları için belirlenen bütçe aşıldığında firmalar geri ödeme yapacak

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan, sağlık harcamalarını kontrol altına almak için yeni bir yasayı yürürlüğe soktu. Krizle baş edebilmesi için gerekli fonları vaat eden Avrupa Birliği Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu tarafından ülkeye sunulan ön koşullar arasında yer alan yasa, 213’e kaşı 58 oyla kabul edildi.

Yeni yasa Yunanistan’da devletin ilaç harcamaları için ayırdığı bütçeyi 2,88 milyar Euro (6,76 milyar Lira) ile sınırlandırıyor. Yasaya göre, önceden belirlenen bu bütçenin aşılıp aşılmadığı yılın her çeyreğinde değerlendirilecek ve aşım halinde firmalar oluşan farkı devlete geri ödeyecek.

1 Nisan itibari ile yürürlüğe girecek yasada ayrıca, en çok kullanılan 10 terapötik alanda reçetelere ürün ismi yerine etken madde ismi (International Nonproprietary Name, INN) yazılması da yer alıyor. Yasa, reçetelere INN yazılması uygulamasının 1 Haziran itibari ile tüm terapötik alanları içerisine alacak şekilde genişletilmesini öngörüyor.

PharmaTimes’ın haberinde, yasa ile birlikte “uygunsuz” reçete yazma eyleminin (örneğin, INN yerine ürün ismi yazma ya da mevcut en ucuz ürünü yazmama) bir “suç” olarak ele alındığı da belirtiliyor. Haberde elektronik reçete kullanımının yasayla zorunlu hale getirildiği ve elle reçete yazan doktorların reçete başına 1 Euro ile cezalandırılacağı ifade ediliyor.

İlk örnekler değil

Sektörde “Pay Back” olarak anılan, firmaların bütçe aşımında geri ödeme yapmasına dayanan yöntem, halen bazı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde uygulanıyor. PharmaTimes’a göre Yunanistan’da eşdeğer ilaçlar toplam ilaç pazarının %18’ini oluşturuyor. Ülke, AB ülkeleri içerisinde en düşük oran olan bu değeri %50 seviyesine yükseltmeyi amaçlıyor.

Reçetelere ürün ismi yerine INN yazılması uygulaması ise şu an sadece İspanya’da uygulanıyor.

Gelişme, Türkiye için de önemli

Türkiye’de ilaçların fiyatlandırılmasında referans ilaç yöntemi kullanılıyor. Yöntemin birçok detayı olsa da, temeli ülke pazarına yeni giren bir ürünün fiyatının, referans alınan 6 ülkede söz konusu ürün için belirlenen en düşük fiyattan daha yüksek olmamasına dayanıyor. Yunanistan da referans alınan bu 6 ülkeden birisi olduğu için, bu ülkede gerçekleşen sektörel değişimler doğrudan iç pazara yansıyor.

Sektörden aldığımız duyumlara göre hükümet sağlık harcamalarını kontrol almak için kullandığı yöntemlere yenilerini eklemeyi düşünüyor. Yunanistan‘da yeni yasa ile yürürlüğe giren “Pay Back” yöntemi de uzun süredir değerlendirilen yöntemlerden birisini oluşturuyor. Hem İspanya, hem de Yunanistan referans ülkelerimiz içerisinde yer aldığından, bu ülkelerde hayata geçirilen “Pay Back” ve INN reçetelendirme uygulamalarının başarı düzeylerinin Türkiye’deki resmi otoritelerce yakından takip edildiği biliniyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Bayındır Hastanesi İçerenköy ikinci yılını resim atölyesi ile kutladı

Hasta odaları ve koridorları ünlü ressam Hikmet Çetinkaya'nın tabloları ile renklendirilen Bayındır Hastanesi İçerenköy, ikinci yılını Çetinkaya'nın eşliğinde resim atölyesi...

Kapat