Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

21 Mart 2012, Çarşamba 13:42

Uzmanlar, 9. Nöropatik Ağrı Sempozyumu’nda bir araya geldi

Türk Nöroloji Derneği bünyesinde yer alan Nöropatik Ağrı Çalışma Grubu tarafından 8-11 Mart 2012 tarihleri arasında Antalya’da 9. Nöropatik Ağrı Sempozyumu düzenlendi. Nöropatik Ağrı alanında dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen uzmanlarını bir araya getiren sempozyumda, nöropatik ağrının tanı ve tedavisine ilişkin her türlü konu tartışıldı. Uluslararası bir katılımla gerçekleştirilen sempozyumda, Türkiye’nin önde gelen nöroloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, endokrinoloji/dahiliye, algoloji/anestezi, beyin cerrahisi ve romatoloji uzmanlarının yanı sıra Rusya, Kafkas ülkeleri ve Orta Asya ülkelerinden 30’un üzerinde katılımcı yer aldı.

Türk Nöroloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ersin TanSempozyumun başkanı olarak toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Nöroloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ersin Tan; yanma, batma, donma, elektrik çarpar gibi ve karıncalanma şeklinde şikayetlerle kendini gösteren nöropatik ağrının yaşam kalitesini büyük ölçüde etkilediğine dikkat çekerek bu tarz yakınmaları olan kişilerin mutlaka nöroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroşirurji, endokrinoloji, romatoloji ve algoloji/anestezi uzmanlarına başvurmaları gerektiğini dile getirdi. Prof. Dr. Tan, tanı ve tedavisi hekim ve hastalar tarafından yeterince bilinmediği için hastaların bu şikayetlere karşı sıklıkla basit bir ağrı kesici kullandığını, oysaki sinir hasarından kaynaklı bir durum olan Nöropatik ağrı tedavisinde basit bir ağrı kesicinin hiçbir faydası olmadığını, hastaya boşu boşuna ilaç yüklemesi yapıldığını, bunun da hastaya hem maddi zarar verdiğini, hem de tedavi olmadan ilaca bağlı yan etkilerin görülme riskini artırdığını belirtti. Nöropatik Ağrı tedavisindeki irrasyonel ilaç kullanımının maliyetine de değinen Prof. Dr. Tan, nöropatik ağrı tedavisindeki irrasyonel ilaç kullanımının yılda yaklaşık 55 milyon liralık bir maliyeti olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Tan,

“Sürekli devam eden yanma, karıncalanma, batma, elektrik çarpar gibi ve donma şeklinde ağrılarınız varsa doktorunuza başvurun. Hissettiğiniz ağrıyı ve bu ağrının vücudunuzun hangi bölgelerini etkilediğini tarif edin.”

diyerek ağrıyı doğru tarif etmenin tanı için önemini vurguladı.

En çok diyabet ve kronik bel ağrısı hastalarında görülüyor

Kronik ağrı türleri arasında yer alan ve sinirlerin zarar görmesinden, sinir sisteminin omurilik veya beyin gibi ağrı sinyallerini ileten kısmının hasar görmesinden ya da işlev bozukluğundan kaynaklanan “Nöropatik Ağrı” yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen bir hastalık. Günlük hayatı oldukça kısıtlayan bu ağrılar nedeniyle işinden ayrılan, hatta evden çıkamayan hastalar bile bulunuyor.

Diyabet, bel fıtığı gibi kronik bel ağrıları, kanser, inme, zona, omurilik zedelenmesi, multipl skleroz, Parkinson gibi farklı hastalıklarda sıkça karşılaşılan nöropatik ağrının prevalansı çok yüksek. Nöropatik ağrı, sinirlerin hasarı ve işlev bozukluğuyla ortaya çıkıyor ve normal ağrı kesicilerle dindirilemiyor.

Yaygın olarak diyabet ve kronik bel ağrısı hastalarında görülen, hastalar tarafından yeterince bilinmeyen nöropatik ağrı hakkında bilinçlendirme yapmak üzere harekete geçen Nöropatik Ağrı Platformu (SNAPS), geçtiğimiz yıl “Ağrını Tanı” kampanyasını başlatmıştı.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Tüberküloz, dirençli formu ile hala önemli bir tehdit

Bir zamanların korkulan hastalığı verem, günümüzde de birçok kişiyi etkilemeye devam ediyor. Türkiye'de her yıl ortalama 15 bin yeni hasta...

Kapat