Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

23 Eylül 2011, Cuma 16:40

Türkiye’de yüksek tansiyon hastalarının sayısı 18 milyon’a ulaştı

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği tarafından yayınlanan bir çalışmaya gore Türkiye’de yaklaşık 18 milyon yüksek tansiyon hastası var, ancak her 10 Türk’ten sadece altısı yüksek tansiyon hastalığı ve risklerinin farkında.

Braun lisansıyla Braun marka tansiyon ölçerler üreten Kaz Europe tarafından yürütülen yeni bir çalışmaya göre, Türk halkı sağlık konularında bilinç sahibi, bu da kalp hastalıkları konusunda hayat kurtarıcı bir öngörü sağlıyor. Buna rağmen, nüfusun yarısından az bir kısmı tansiyonunu düzenli olarak kontrol ediyor. Bu oran ise bölgelere göre farklılık gösteriyor.

Kaz Europe için TR-BUS/URBAN aylık çalışmaları aracılığıyla GFK Türkiye tarafından 18 Nisan – 13 Mayıs 2011 tarihleri arasında Türkiye’de gerçekleştirilen çalışmada, görüşmeler kişilerin evlerinde yüz yüze yapılmış. Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde ve 14 ilin kırsal kesimlerinde 30 yaş üzeri 743 kişi ile görüşme gerçekleştirilen çalışmanın spektrumu ESOMAR ve GAB kurallarına göre yürütülmüş.

Yürütülen çalışmanın sonuçlarına göre ise Türk halkının yüzde 56’sı doğru sağlık değerlerinin bilincinde, bu da kalp hastalığı riski oluşturabilecek tansiyon değerlerini, kolesterol seviyelerini ve kan şekerlerini izleyebilmelerini sağlıyor. Ege bölgesi Türkiye genelinde yüksek tansiyon ve riskleri konusunda yüksek bir farkındalık oranına sahip. Bölge halkının yüzde 68,5’i doğru değerleri tanımlayabiliyor. Akdeniz bölgesinde ise bu oran yüzde 48’e düşüyor.

Braun tansiyon ölçüm cihazı

Ege bölgesi, tansiyon kontrolü ve kalp hastalıkları arasındaki ilişki konusunda da en bilgili bölge: halkın yaklaşık yüzde 45’i tansiyonlarını düzenli olarak tansiyonunu ölçüyor, yüzde 93,5’u ise sistolik kan basıncının kalp hastalıklarının temel sebeplerinden biri olduğunu biliyor. Tansiyon ölçümü ve değerlerin takibi konusunda en düşük notu Karadeniz bölgesi alıyor, halkın sadece yüzde 21’i düzenli olarak tansiyonunu kontrol ediyor. yüzde 30’unun ise büyük tansiyonun önemi konusunda bir bilgisi yok.

Türk kadınları ise genel olarak erkeklere nazaran yüksek tansiyon konusunda daha bilgili. Kalp hastalıkları ile ilişkili doğru sağlık değerleri konusunda yüzde 59’a yüzde 52, büyük tansiyonun kalp hastalıklarının temel nedenlerinden biri olduğunu bilme konusunda yüzde 84,5’a yüzde 79 ve tansiyonlarını düzenli olarak ölçme konusunda yüzde 44,4’e yüzde 35 ile erkeklerden önde yer alıyorlar.

Kaz Europe / Braun tarafından, Avrupa’nın diğer bölgelerinde Alman, Fransız ve Hollandalılardan oluşan bir grup üzerinde 2011 yılında yapılan başka bir çalışmaya göre, söz konusu grubun yaklaşık yüzde 85’i tansiyonlarının kaç olduğunu bildiklerini iddia ediyor. Tansiyonlarını bilmeyen yaklaşık yüzde 15’lik kesimin büyük çoğunluğu ise düşük ya da yüksek tansiyona dair bir belirti göstermeyen ve bunu henüz önemsemeyen kişilerden oluşuyor.

Fransız, Hollandalı ve Almanları kapsayan çalışma Kaz Europe için Marketagent.com tarafından 27 Haziran – 4 Temmuz 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmada, Marketagent.com 1592 çevrimiçi internet kullanıcısıyla reSEARCH platformu üzerinden internet ortamında bilgisayar destekli görüşmeler geçekleştirmiş. Ankete cevap verenler 35 – 65 yaş arası kullanıcılardan, Almanya, Hollanda ve Fransa’ya ayrılan kotalara göre rastgele seçilmiş.

Türk Hipertansiyon Birliği’ne göre, hipertansiyon tedavisi görmekte olan Türk hastaların yüzde 46,5’unun evde kullandığı bir tansiyon ölçme cihazı var ve bunlar genellikle (yüzde 60’tan fazlası) dijital tip bilekten tansiyon ölçme cihazı. Fransa’da hipertansiyon tedavisi gören hastaların yüzde 37’si evinde tansiyon ölçme aleti bulunduruyor. İlginç bir şekilde, anket için görüşülen tüm Almanların yüzde 38’den fazlası evde tansiyonlarını ölçtüklerini bildirirken, bu oran Hollandalılarda yüzde 9’un biraz üzerinde, Fransızlarda ise yüzde 10’larda seyrediyor. Ortalama olarak Alman, Fransız ve Hollandalılarda oluşan grubun yaklaşık yüzde 62’si tansiyonlarını doktorda ölçtürüyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sağlık Bakanlığı, flukonazol içeren ürünlerin KÜB ve KT’lerini güncelledi

İEGM, flukonazol içeren ilaçların KÜB ve KT'lerinin, gebelik sırasında nadir görülen doğum hasarlarına neden olma risklerini yansıtacak şekilde güncellenmesini istedi.

Kapat