Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

4 Ağustos 2014, Pazartesi 14:10

Tıp dünyasına artık iletişimciler girecek

ABD’de hızla yaygınlaşan sağlık iletişimi sayesinde hasta ile hekim arasında kurulmakta zorlanılan iletişimin kolaylaştığına dikkat çekildi. Sağlık iletişimiyle birlikte hastaların tedavi yöntemleri ve süreçleri üzerinde karar verme olanağı yakaladığı kaydedildi.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İletişim Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Jessica Akey, New York Eyalet Üniversitesi (SUNY) Fredonia ile İEÜ işbirliğinde yürütülen Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Uluslararası Ortak Lisans Programı kapsamında Türkiye’ye geldi. Akey, ABD’de hekim ile kanser, AIDS gibi ağır hastalık yaşayanlar ve hasta yakını arasında oluşabilen iletişimsizliğe karşı “sağlık iletişimi uzmanlığının” yaygınlaşmaya başladığını belirtti.

“İLETİŞİM KONUSUNDA EKSİK KALIYORLAR”

Akey, tıp alanında eğitim gören uzmanların iletişim konusunda eksik kaldığını kaydederek şöyle konuştu: “Tıp alanında eğitim gören uzmanlar, çok fazla akademik bilgi alıyor. Bu bilgilerin sıradan insanlara ulaşmasında zaman zaman doğru yol izlenmiyor, teknik kalabiliyorlar. Bu da sağlık iletişimi ile daha kolay çözümleniyor. Özellikle ağır hastalıkları olan kişilere, hasta yakınlarının nasıl davranması gerektiğine yönelik doğru bilgilendirmelerin sağlık iletişimcileri tarafından yapılması gerekir.”

“POPÜLERLİK KAZANAN BİR ALAN”

Hastalıkların kişilerden saklanmasının doğru olmadığını ancak bunun kültürden kültüre farklılık gösterebileceğine işaret eden Akey, New York Eyalet Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde bu alanda uzmanlık eğitimleri verildiğini söyledi.
Sağlık iletişiminin sağlıkla ilgili her türlü iletişimi kapsayan bir alan olduğunu aktaran Akey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hasta, hasta bakıcı, hemşire, doktor ve hatta diyetisyen, fizyoterapist gibi taraflar arasındaki etkileşimi de kapsayan kişiler arası bir alan olarak nitelendirilebilir. Sağlık iletişimi son birkaç yıldır popülerlik kazanan bir alan haline geldi çünkü sağlık herkes için önemli bir konu ve herkes bir şekilde kendi sağlığıyla ilgilenmek zorunda kalıyor.”

“SAĞLIK İLETİŞİMCİLERİ, DUYGU DÜNYASINA DOKUNUYOR”

Yeme bozukluğu, AIDS hastaları ve organ bağışı üzerine araştırmalar yaptığını anlatan Akey, sözlerine şöyle devam etti: “Sağlık iletişimi hem sağlığı hem de insan davranışlarını kapsayan bir alan. Doktorlar işin daha çok mekanik kısmıyla ilgilenirken sağlık iletişimi uzmanları daha çok hastanın duygu dünyasına, sosyal yaşamına odaklanıyor. Ayrıca, hastalar sağlık iletişimi sayesinde tedavi yöntemleri ve süreçleri üzerinde karar verme olanağı yakalıyor. Doktorun tedaviye yönelik bir uygulamasına onay vermenin ötesinde bu süreçte söz sahibi olabiliyorlar. Farklı tedavi yöntemleri talep edebiliyorlar çünkü genelde bir hastalığın tedavisi için pek çok yöntem söz konusu olabiliyor. Bu iletişim sayesinde hasta kendisine en uygun olanını seçme fırsatına sahip oluyor.” Hekimlerin öncelikle hasta merkezli bir iletişim şeklini benimsemelerini tavsiye eden Akey, ABD’de de tıp eğitiminin ilk iki yılında sağlık iletişimine yönelik dersler verildiğini sözlerine ekledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
İntihar riskini kan testi ortaya çıkaracak

Bilim insanları, kanda, intihar riskiyle bağlantılı yeni bir gen keşfetti. Artık, insanların intihar etme olasılıkları kan testiyle anlaşılabilecek. İntihar etmiş...

Kapat