Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

3 Mayıs 2012, Perşembe 17:23

TEB: E-reçete mevcut haliyle uygulanırsa, hastalara ilaca erişimde zorlanır

Türk Eczacıları Birliği (TEB), pilot uygulaması 24 Nisan’da Eskişehir’de başlatılan e-reçeteye ilişkin bir açıklama yayınlayarak, TEB’le SGK arasındaki protokolde yapılacak düzenleme için henüz bir işbirliğinin sağlanmadığının altını çizdi. TEB ayrıca, uygulanacak e-reçete sisteminin hiçbir alt yapı sorunu çözülmeden ve tüm tarafların kesin görüşü alınmadan hayata geçirilmeye çalışıldığını belirterek; sistemin, ortaya çıkabilecek sorunlara karşı izlenecek yollar belirlenmeden aceleyle uygulamaya geçirilmeye çalışıldığı eleştirisini yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“24 Nisan 2012 tarihinde Eskişehir’de pilot uygulaması başlatılan, 1 Temmuz 2012 tarihinde de tüm illerde uygulanacağı duyurulan e-reçete uygulamasını en çok destekleyen meslek grubu olan biz eczacılar, kağıt israfından, yazım hatasından kaynaklı reçete kesintilerinden ve vatandaşımızın yaşadığı bürokrasiden kurtulacak olmanın rahatlığını hissederken; Eskişehir’den gelen haberler üzerine deyim yerindeyse büyük bir hayal kırıklığına uğradık. Zira, uygulama hayatımızı kolaylaştıracağı yerde, bir çok sorunu da beraberinde getirdi.

Birliğimiz, reçetelerin elektronik ortama aktarılmasını ve buradan takibinin yapılmasını istemektedir. Ne var ki, bu sistemin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından reçetelerin kurallarının net bir şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Reçeteyi yazan kurumun ya da Sağlık kuruluşunun bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından kuralları belirlenmemiş, sistemi henüz oturtulmamış ve tek taraflı olarak uygulamaya konmuş bu sistemi doğru bulmuyoruz.

Öte yandan, yazılım sistemindeki karışıklıklar, Medula Provizyon Sistemi’nin sürekli kesintiye uğraması, pilot uygulamada ciddi anlamda sorunlar meydana getirmiştir. Doktorlara elektronik imza yetkisi verilmeden, hastaların reçeteyi aldıktan sonra bu reçeteyi elektronik ortamda işlemlerinin alındığı tespit edilmeden, e-reçete uygulaması apar topar hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Bunun sonucu olarak da, hastalarımız zaman zaman reçeteden kaynaklanan hatalardan dolayı ilaca erişimde zorlanmakta, teknik bir problem karşısında alternatifi olmadığı için ise eczacılarımız sıkıntılı bir süreç yaşamaktadır.

Şunu net bir biçimde ifade etmeliyiz ki, elektronik reçete uygulamasını başından beri önemseyen ve destekleyen bir örgüt olarak, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı önderliğinde tarafların karşılıklı görüş beyanında bulunmasını, sistemin tüm alt yapısının sağlamlaştırıldıktan sonra uygulamaya geçirilmesini ivedilikle talep ediyoruz.”

TEB tarafından yayımlanan basın duyurusunun tam metnine Birlik’in resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
50 yılda elde edilen veriler antipsikotik ilaçların faydasını ortaya koyuyor

The Lancet'de yayımlanan meta analizinin sonuçları, şizofreni tedavisinde başvurulan antipsikotik tedavileri kullanan hastaların kullanmayanlara oranla daha az relaps yaşadığını gösteriyor.

Kapat