Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

17 Haziran 2014, Salı 13:18

Sahte ilaçla mücadele farkındalık çalışması başlatıldı

Türk Androloji Derneği ve Lilly İlaç, sahte ilaçla mücadele konusunda bir farkındalık çalışması başlattı. Hastaların yüzde 20’ye yakın kesiminin sertleşme sorunu tedavisini eczane dışı kanallardan aldığına dikkat çeken çalışma, sahte ilaca karşı hastaları uyarırken tedavi için önce doktora sonra eczaneye yönlendiriyor.

Türk Androloji Derneği ve Lilly İlaç işbirliği ile hayata geçirilen “Sorun Sağlık Olduğunda Önce Doktor Sonra Eczane” adlı çalışma, sertleşme sorunu tedavisinde sahte ilaç sorununa dikkat çekmeyi ve hastaların bu konuda farkındalığını artırarak sahte ürünlerle mücadele konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye’de sahte ilaçlar ve etken madde içeren bitkisel gıda takviyeleri önemli bir sağlık sorunu durumundadır. Sertleşme sorunu yaşayan ve hekime gitmekten çekinen hastalar, yaşadıkları sorun ile ilgili olarak farklı çözüm arayışlarına girmekte, başta internet olmak üzere özellikle eczane dışı kanallardan alınan sahte ilaçlar ya da etken madde içeren gıda takviyeleri hasta sağlığı için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Türk Androloji Derneği ve Lilly tarafından yapılan   “Sertleşme Sorunu Tedavisi ve Hastaların Çözüm Arayışları” başlıklı araştırma sonuçları da bu konuya dikkat çekmektedir.* 18 yaş ve üzeri AB,C1,C2 ve DE SES gruplarından, son iki yıl içerisinde sertleşme sorunu ilacı kullanmış 400 erkek üzerinde 14 ilde Şubat – Mart 2014 tarihleri arasında yapılan araştırmaya göre sertleşme sorunu yaşayan hastaların sadece %10’u tedavi için hekime başvururken 6 hastadan 1’i sertleşme sorunu tedavisini internet, aktar, işporta gibi eczane dışı kanallardan almaktadır. İnternet kanalını tercih ettiklerini belirten hastaların tamamı ise, bu kanallardan aldıkları sertleşme sorunu ürünlerinin gerçek olduğunu düşünmektedir.

Konuya dikkat çekmek amacıyla başlatılan farkındalık çalışması kapsamında bir ay boyunca Türkiye çapında eczane ve hastanelerde iletişim çalışmaları yürütülecek, Türkiye’de internet üzerinden ilaç satışının yasal olmadığına vurgu yapan ve sertleşme sorunu için kullanılan ilaçları  internetten satın almanın tehlikelerini anlatan bilgilendirici broşürler dağıtılacaktır. Farkındalık çalışması çerçevesinde dijital medya aracılığıyla da hastalar özellikle internetten ilaç satışı konusunda uyarılacaktır.

Türkiye’de Sahte İlaçla Mücadele

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ile birlikte  Emniyet Genel Müdürlüğü, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB), Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve İnterpol tarafından yürütülen sahte ilaçla mücadele çalışmaları kapsamında 2010, 2011 ve 2012 yıllarında 10 milyondan fazla sahte ilaç ele geçirildi. 2012 yılında İnterpol’ün de dahil olduğu Pangea V Operasyonu ile 554 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı, yasadışı ilaç satışı yapan 275 internet sitesi kapatıldı. 5 milyon 620 bin TL değerinde ilaç ele geçirildi. 2013 yılındaki Pangea VI Operasyonu’nda da kapatılan internet sitesi sayısı 475 oldu. En son Mayıs 2014’te düzenlenen Pangea VII Operasyonu’nda da 24 kişi gözaltına alındı.Şimdiye kadar düzenlenen operasyonlarda kapatılan internet sitesi sayısı 2000’i aştı. **


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Pfizer’e yeni Aşı Bölge Direktörü

Türkiye’nin yanı sıra Kafkaslar ve İsrail’in dahil olduğu 12 ülkede aşı ticari faaliyetleri Aylin Tüzel’in liderliğinde yürütülüyor. Pfizer Türkiye Yenilikçi...

Kapat