Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

25 Haziran 2013, Salı 15:36

Robotik diz protezi operasyonları başladı

İskoçya ve İtalya’dan sonra ABD’lilerin ürettiği robot Makoplasty’i 1.7 milyon euroluk yatırımla Liv Hospital satın aldı. Hastanede düzenlenen basın toplantısında tekniği anlatan Doç. Dr. Haklar, “Robota görüntülediğimiz dizi tanıtıyoruz. Robot protezin takılacağı kemikte yer açarken 0.1 mm gibi çok düşük bir hata marjıyla işini yapıyor. Aslında robotun kolunu tutan cerrah. Robot cerrahın hata yapmasına izin vermiyor.

65 yaşındaki Gülizar Meşeci’nin sol diz protezi robotik cerrahiyle takıldı. Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Uğur Haklar ve ekibinin yaptığı ameliyat Türkiye’nin ilk robotla gerçekleştirilen diz protezi operasyonu oldu.

Bu ameliyatları robotla el ele yaptığımızı söyleyebirim” dedi. 155 Makoplasty’nin dünyanın farklı ülkelerindeki 700 cerrah tarafından kullanıldığını, bugüne kadar 28 bin vakanın bununla ameliyat edildiğini belirten Doç. Dr. Haklar, “Robotun hazırladığı dize, yine bu sisteme özel hazırlanan kızmi diz protezlerini yerleştiriyoruz. Hürriyet’in haberine göre; kullanılan protezler kemik yapısına çok benziyor. Ameliyat sonrasında dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik sağlanıyor. Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor, koşabiliyor hatta sportif aktivitelerden rahatlıkla faydalanabiliyor. Ameliyat sonrasında hasta daha az ağrı çekiyor” dedi.

Doç. Dr. Haklar robotik diz cerrahisinin çok ilerlemiş diz sorunlarında henüz kullanılmadığını söyledi. Nitekim yıllardır ağrı çeken ve yürümekte zorlanan Meşeci’nin sol dizine robotik cerrahi, sağ dizine ise açık cerrahi yapmayı tercih eden Doç. Dr. Haklar, “Sağ dizindeki sorun çok ilerlemişti. Bu nedenle total diz protezi taktık. İki diz arasındaki iyileşme farkı çok büyük” dedi.

Hasta Meşeçi, ”Sol dizimin bu kadar hızlı iyileşeceğini tahmin edemiyordum. Dizimi ilk günden itibaren bükebiliyor ve yürüyebiliyorum” dedi.
Doç. Dr. Haklar yakın zamanda kalça protezlerini de robotla takmaya başlayacaklarını söyledi.

ROBOTİK DİZ CERRAHİSİNİN AVANTAJLARI

* İmplantın ideal şekilde konumlandırılmasını kolaylaştırarak ameliyat sonrasında dizin daha doğal hissettirmesini sağlar.
* Geleneksel diz protezi ameliyatlarına kıyasla iyileşme süresi daha hızlı, hastanede kalma süresi ise daha kısa.
* Tam bükülebilir dizler,
* Daha iyi ameliyat neticeleri,
* İmplantta daha az aşınma ve gevşeme,
* Kemik ve dokuları daha iyi korunuyor,
* Daha ufak bir kesi yetiyor. Dolasıyla yara izi de daha küçük.
* Daha az kan kaybı,
* Daha hızlı iyileşme.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Sanofi Türkiye'ye yeni Ülke Başkanı
Sanofi Türkiye’ye yeni Ticari Operasyonlar Direktörü

Cem Öztürk, 18 Mart 2013 tarihi itibariyle, Sanofi Türkiye’de Ticari Operasyonlar Direktör’ü görevine atandı. Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olan...

Kapat