Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

9 Ocak 2014, Perşembe 10:36

“Oseltamivir” etken maddeli ilaç piyasada yok

Türk Eczacılar Birliği (TEB) ve Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ilaçların piyasada bulunamama nedenini Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı fiyat politikası ile euro kurunun sabitlenmesine bağlıyor.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Firmaların Sağlık Bakanlığı’nın 4 sene önceki sabitlediği euro kurunu güncellemediği için eski kur üzerinden Türkiye’ye satış yapmak istemiyor. Zarar ettikleri için ilaçlarını ülkemize getirmek istemiyorlar. Fiyat politikası böyle devam ederse bu sıkıntı artarak devam edecektir” dedi.

Piyasada bulunamayan antiviral ilaçlardan birini üreten uluslararası firmanın Türkiye temsilcisi ise, ilacın neden Türkiye’de bulunmadığına ilişkin olarak “İlaç 6 ay öncesine kadar stoklarda vardı ancak şu an yok. Firmanın aldığı karar nedeniyle 2 yıldır Türkiye’ye bu ilacın satışı yapılmıyor” dedi.

BU SALGININ ‘İLACI’ YOK

H3N2 virüsünün tedavisi için önem taşıyan antiviral ilaçları Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı fiyat politikasınedeniyle piyasada bulmak imkansız. Uzmanlar ise piyasada olmayan ilaçların tedavi sürecini kısaltacağını söylüyor.

Son günlerde pek çok insan halsizlik, yüksek ateş, öksürük ve baş ağrısı gibi şikayetlerle hastanelere koşuyor. Hastalığa neden olan en büyük etken ise H3N2 virüsü.

Bu virüsün yol açtığı grip çeşidi, uzun tedavi süreci ve yaş aralığı gözetmemesiyle dikkat çekiyor. Hızla yayılan ve artık bir salgın boyutuna varan gribin tedavisinde ise ilaç sıkıntısı yaşanıyor.

‘İlaç eksikliği rol oynuyor’

Uzmanlar, etken maddesi ‘oseltamivir’ olan antiviral ilaçların piyasada bulunmamasından yakınıyor. Eczaneler de doktorların söylediği gibi ‘oseltamivir’ içeren ilaçların kendilerinde bulunmadığını belirtiyor. Türk Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, “Gribin başlangıcında kullanılsa gribi daha hafifatlatmamızı sağlayacak olan ilaçların piyasada bulunmaması büyük sıkıntı yaratıyor” diyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Münir Büke, hastaların antiviral ilaçlaraulaşamamasının hastalığın atlatılmasında ilaç eksikliğinin önemli bir rol oynadığını belirterek, “Gribin başlangıcında, yani ilk 36 saat içerisinde kullanılacak olan antiviral grip ilaçları da tedavi sürecininkısaltılmasında önemli rol oynar” dedi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, piyasada olmayan ilaçlarla ilgili olarak şunları söylüyor: “Antiviral ilaçlar gripten korunmak için değil ama gribin başlangıcında alındığında grip tedavisindeki süreci kısaltıyor. İstirahat, ilaca bağılı kalmadan yapılacak en iyi tedavi yöntemi.”

İşte o ilaçlar

– Grip tedavisinde kullanılan Tamiflu ilacı

– Grip tedavisinde kullanılan Oseflu

– Grip tedavisinde kullanılan Enfluvir

– Kanser tedavisinde kullanılan

Tamoxifen ilacı

– Bağırsak kanseri tedavisinde kullanılan Salofalk ilacı

– Kanser tedavisinde kullanılan

Emthexate ilacı

– Parkinson tedavisinde kullanılan Madopar ilacı

– Tüp Bebek tedavisinde kullanılan Pregnyl ilacı

Nüfusun %2’si enfekte oldu

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, son günlerde etkili olan H3N2 virüsünden son bir ay içerisinde, nüfusun yüzde 2’sinin enfekte olduğunu bildirdi. Ceyhan, “Bu yeni bir virüs olmadığı için bir salgın beklemiyoruz. Bu yılki grip aşısının içinde H3N2 virüsüne karşı koruyan antijen var. İnsanlar şu anda aşı olurlarsa 6 ay boyunca bundan kurtulabilirler” dedi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Zoetis’in GEM bölgesi yöneticiliğine atama

Pfizer’in Hayvan Sağlığı birimiyken bir şirket bölünmesiyle dünyanın ve Türkiye’nin en büyük hayvan sağlığı şirketini oluşturan Zoetis’in yeni yapılanması çerçevesinde...

Kapat