Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

20 Mart 2014, Perşembe 14:43

MHS teknolojisi kanseri erken evrede yakalıyor

ABD’lilerin geliştirdiği ışık teknolojisi, rahim ağzı kanserinin erken evrede yakalanmasında umut veriyor. FDA(nın (Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu) onayladığı, Türkiye’ye de yeni giren “multimodal hyper spectroscopic (MHS) teknolojisi kanser hücreleri daha rahim ağzı yüzeyine dökülmeye başlamadan, dokuları derinlemesine tarayarak yakalıyor.

MHS teknolojisinde, rahim ağzı dokusuna gönderilen ışığı sağlıklı hücreler ile fiziksel ve kimyasal yapısı bozulmuş atipik hücreler farklı şekilde geriye yansıtıyor. MHS bu farklılığı algılama temelinde çalışan bir teknoloji. Testi uygulayan doktor ekranda üç tip sonuç görüyor. Yeşil, rahim ağzındaki bütün hücrelerin sağlıklı olduğunu ve hastanın rutin sürelerle taranması gerektiğini söylüyor. Hürriyet’in haberine göre; Sarı, risk faktörünün orta düzeyde olduğunu ve hastanın daha kısa sürelerle takip altına alınması gerektiğini anlatıyor. Kırmızıysa rahim ağzı dokusunda öncü kanser hücrelerinin bulunduğunu ve kolposkopi, LEEP, konizasyon gibi ileri teşhis ve tedavi süreçlerine başlanması gerektiği sinyalini veriyor. İşlem yaklaşık 2 dakika sürüyor.

DAHA ERKENCİ VE HIZLI

Yöntemi kullanan kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarından Prof. Dr. Mete Güngör, “Yeni tekniğin doğruluk oranı yüzde 90’a yakın. Aynı seansta sonuç vermesi avantajlarından. Halen rutinde uygulanan tarama testi smear, o anki durumu gösteriyor. Ancak MHS yüzeyden daha derindeki hücrelere de ulaşıyor ve önümüzdeki 1-2 sene içinde de bir şey çıkıp çıkmayacağını söyleyebiliyor. Cihaz önümüzdeki birkaç yıl içinde riskli grubu belirleyip, onları daha iyi, daha yakından takip etmenizi sağlayabilir. Hastayı, zaman kaybetmeden direkt tanı yöntemlerine yönlendirebilir hale getiriyor” diyor.

Peki tarama testi smear veya tanı yöntemi olan kolposkopinin yerini alır mı? Prof. Dr. Güngör, şunları söylüyor:

“Esas önemli olan tarama yöntemlerindeki başarıyı artırmak. Smear efektif bir yöntem. 1950’lerden beri kullanılıyor ve rahim ağzı kanserinde belirgin düzeyde azalma da sağladı. Belirli bir noktaya geldi ve başarısı daha yükseğe çıkamadı.  Smear bakacak personel ve patolog yetiştirmek ayrıca maliyetli. Üstelik yüzde 30 oranında yalancı pozitiflik ve negatiflik de söz konusu.  Gereksiz testler yapmamız gerekebiliyor. Ya da tam tersi… Sonucun çıkması için 3-10 gün bekleniyor. Bu beklemede hastada sıkıntı yaratabiliyor. Yeni teknik tüm bunları ortadan kaldırabilir. Ancak bu bir tanı yöntemi değil. Tanı için yine kolposkopi ve biyopsi gerekecek”


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Beyin, sahte gülüşe kanmıyor

Londra Üniversitesi Psikoloji Fakültesi'nden Carolyn McGettigan ve ekibinin araştırması beynin, gerçek ve sahte gülüşlere farklı tepki verdiğini gösterdi. Araştırmacılar katılımcılara, sosyal paylaşım sitesinde komik bir...

Kapat