Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

13 Ocak 2014, Pazartesi 14:29

Kolera bakterisinin sırrı çözüldü

Kanadalı ve Avustralyalı bilimadamları, 150 yıllık bağırsak sayesinde ilk kez koleraya neden olan bakterinin gen haritasını çıkarmayı başardı.

Bilimadamları, 1849 yılında koleradan ölen bir kişinin bağırsağından çıkarılan “Klasik” kolera bakterisi ”Vibrio cholerae”nin DNA’sından gen haritasına ulaştı.

Philadelphia’daki tıp tarihi müzesinde saklanan ölen kişiye ait dokuları inceleyen bilim adamları, bu bakterinin ilk köklerine rastladı.

Gen haritasını çıkardıktan sonra bilimadamları bu köklerin, ”El Tor.” olarak bilinen bakterinin modern kökleri arasındaki farklılıklar hakkında da bilgi sahibi oldu.

Bağırsaklara ulaştığından ve kemiklerde DNA izi bırakmamasından dolayı bakterinin eski örneklerde incelenmesinin çok zor olduğuna dikkati çeken bilim adamlarından Dr. Hendrik Poinar, enfeksiyon hastalığının gelişimini anlamanın, rahatsızlığın zaman içinde nasıl ilerlediğine, insandan insana bulaşmasının artmasına yol açan etkenlere ışık tuttuğunu, araştırma sonuçlarının daha iyi tedavi ve önlemlerin geliştirilmesine imkan sunduğunu vurguladı.

Araştırmanın sonuçları ”New England Journal of Medicine” dergisinde yayımlandı.

Kolera, 19. yüzyılda milyonlarca kişinin ölümüne neden oldu. Hastalık halen yoksul ülkelerde can almaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya genelinde her yıl 3 milyon-5 milyon yeni vakaya rastlanıyor, 100 bin-120 bin kişi bu hastalık nedeniyle yaşamını yitiriyor.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
GSK Türkiye’ye yeni hukuk direktörü

GlaxoSmithKline (GSK) Türkiye yeni yıla yeni bir Hukuk Direktörü ile başladı. 2009 yılından beriGSK’dagörev yapan Yelda DoğanYaşartürk, 1 Ocak 2014...

Kapat