Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

15 Temmuz 2009, Çarşamba 18:38

Klinik Araştırmalarda Gönüllü Hakları Sempozyumu yapıldı

Bir ilaç için ortalama AR-GE maliyeti 880 milyon dolardan fazladır. Klinik araştırmalar ile her yıl taranan milyonlarca bileşiğin yalnız bir tanesi yeni bir ilaç haline gelir, ilacın geliştirilme ve hastaya ulaştırılma süreci 12-15 yıl gibi bir zaman alır. Bu araştırmaların gerçekleştirildiği ülkeye; istihdam, medikal kalitenin artması ve mali destek gibi getirileri vardır. Bu gerçekten yola çıkan dünyanın önemli ilaç şirketlerinden Boehringer Ingelheim (BI) önemli bir adım atarak konuyla ilgili bir platform oluşturmak için önemli isimleri Klinik Araştırmalarda Gönüllü Hakları Sempozyumu’nda bir araya getirdi.
 
BI Türkiye Medikal Direktörü Dr.Erdal Yalçın, Swissotel’de düzenlenen Klinik Araştırmalarda Gönüllü Sempozyumu ile ilgili yaptığı değerlendirmede; Türkiye’de bir ilkin gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Türkiye dünya ilaç pazarının % 1’ini oluştururken, dünya ilaç AR-GE fonlarının binde dördünü yani çok azını çekebilmektedir. Bu yüzdeyi artırmanın tek yolu klinik araştırma sayısının artmasıdır. Biz 2002 yılından beri klinik araştırmalara ağırlık vererek büyük gelişmeler kaydettik, 2002 yılında bir çalışma-48 hasta ile başlayan çalışmalar bugün 22 çalışma-900’ün üzerinde hasta ile devam ediyor. Türkiye’de devam eden 267 klinik çalışma vardır, 2008 yılında gerçekleştirilen çalışmaların 22’si BI tarafından gerçekleştirildi. BI yılda bir milyar euro’nun üzerinde AR-GE kaynağı ayırıyor, 20 ayrı ülkede aynı anda klinik çalışmalar yürüten global bir ekibimiz var. Şüphesiz ki bu çalışmalarda en büyük katkıyı gönüllüler sağlamaktadır ve birinci görevimiz gönüllülerin haklarının korunmasıdır, bu sebeple bu sempozyum çok önemli”.
 
Sempozyumdan konu başlıkları
Klinik Araştırmalarda Gönüllü Sempozyumu’nda “Klinik Araştırmalarda Gönüllü Haklarının Korunması” gibi konular başta olmak üzere “Klinik Araştırmalarda Gizlilik Esasları” gibi tebliğler verildi. Sektörün birçok temsilcisinin bir araya geldiği sempozyumda önemli isimler yer aldı. Sempozyumun açılışını gerçekleştiren BI Türkiye Genel Müdürü Roland Stehlin, “BI inovasyona odaklanmış bir şirkettir; biz Türkiye’deki araştırmaları geliştirmek istiyoruz. Bütçemizin % 22’sini bu yatırımlar için ayırıyoruz. Gelişimin her zaman arkasındayız, bu sempozyumu açmak benim için bir onurdur” diye konuştu.

 


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
“Kanser ve diyabet tedavileri kişiselleşiyor”

Kanser tedavisi alanında öncü araştırmaları bulunan Max Planck Biyokimya Enstitüsü Moleküler Biyoloji Departmanı Direktörü Dr. Axel Ullrich, Johnson&Johnson'ın 2009 Dr....

Kapat