Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

1 Nisan 2014, Salı 14:55

Kendini iyileştiren suni kas geliştirildi

Doku mühendisliğinde önemli bir adım atıldı ve kendini iyileştiren suni kas geliştirildi. Bilim insanları laboratuvarda, gerçek kas gibi görünüp çalışmasının yanısıra kendini tedâvi edebilen kas geliştirdi. Laboratuvarda yetiştirilen kasın insanlarda hasarlı kasları onarmak için kullanılabilmesi umuluyor.

Şimdiye kadar denemeler fareler üzerinde yapıldı. Bu ilk çalışmaların sonuçları Ulusal Bilimler Akademisi dergisi Proceedings’de açıklandı. Duke Üniversitesi araştırmacıları başarılı çalışmanın kaynağında kas büyümesi için mükemmel bir ortam yaratmaları olduğunu söylüyorlar.

Testlerde laboratuvarda yetiştirilen kasın güçlü ve kasılmada iyi olduğu bulundu. Araştırmacılar bir toksin ile kasta hasara yol açtığında bu kas, uydu hücreleri kullanarak kendini tamir etmeyi de başardı. BBC’nin haberine göre;Bu kas farelere aşılandığı zaman, çevreleyen dokular ile entegre oldu ve gerekli işlevi yerine getirmeye başladı. İnsanlar üzerinde denemeden önce başka testler gerektiğini söyleniyor.

Baş araştırmacı Nenad Bursac “ilk kez yerli neonatal iskelet kası kadar güçlü kasılabilen bir kas geliştirildi” dedi. Loughborough Üniversitesi’nde iskelet kas dokusu mühendisliği uzmanı olan Prof Mark Lewis da “yetiştirilen kasların bir canlıya nakli ve yerli kas gibi çalışmaya devam etmesi alanında, mevcut çalışmalar ile önemli bir adım atılmıştır” diyor.

Kök hücrelerden umut

Bilimsel topluluk içinde her türlü dokuya dönüşebilen kök hücrelerin rejeneratif tıbbı dönüştüreceği konusunda büyük bir umut var. Bilim adamları halen laboratuvarda kök hücreler kullanarak mini ciğer ve böbrekler yaptı.

 


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Facebook geleceğin insanını da tasarlıyor

‘Oculus Rift’ adlı sanal gerçeklik oluşturan gözlükleri tasarlayan Oculus firmasını da satın alan Facebook, ürünü daha da geliştirmeyi planlıyor. Uzmanlar,...

Kapat