Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

9 Eylül 2013, Pazartesi 10:06

Kanser tedavisi için önemli işbirliği

Dokuz Eylül Üniversitesi Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’yle kanser için işbirliği başlattı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Onkoloji Enstitüsü, dünyanın en önemli üniversiteleri arasında yer alan Harvard Üniversitesi ve Massachusetts TeknolojiEnstitüsü’yle (MIT) “kanser tanısı ve tedavisinin ileri teknolojileri”ne ilişkin çalışma başlattı. DEÜ Onkoloji Enstitisü Öğretim Üyesi ve Biyomedikal ARGE Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Yasemin Baskın, yaptığı açıklamada, enstitülerinin dünyanın en önemli üniversiteleri arasında yer alan Harvard ve MIT ile sağlık alanında ileri teknolojilerin üretimine yönelik kurulan laboratuvarda ortak çalışma yürüttüğünü belirtti.

ARGE çalışmalarının son yıllarda Türkiye’de önem kazandığını, kamu kaynaklarının önemli bir bölümünün ARGE alt yapılarına ve projelerine yönlendirildiğini dile getiren Baskın, DEÜ Onkoloji Enstitüsü’nün de bilgi ve nitelikli insan kaynağından yararlanmak için dünyanın iki ünlü üniversitesiyle işbirliği yaptığını ifade etti. ABD’deki BAMM Laboratuvarı’nın (Bio-Acoustic-MEMS Laboratory at Harvard-MIT Health Sciences and Technology, Center for Bioengineering, Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School) doku mühendisliği, doku dondurulması ve mikroçip teknolojileri konusundaki çalışmalarıyla çığır açacağını savunan Doç. Dr. Baskın, çalışmalar kapsamında kanser tanısı ve yeni tedavi hedeflerine yönelik ileri teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi amacı ile ortak projeler yürütüleceğini söyledi.

İki üniversiteyle yapılan işbirliği kapsamında 5 yıl boyunca bünyelerindeki doktora öğrencilerine araştırma imkanı sunulacağını dile getiren Baskın, şöyle konuştu: “BAMM laboratuvarı doku mühendisliği, hücre/doku dondurulması ve mikroçip teknolojileri konusunda uzmanlaşmış bir yer. ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri, Hindistan ve Çin gibi pek çok ülkeden gelen uluslararası 50’ye yakın bilim insanı burada çalışıyor. Merkezin direktörü ise uzun yıllardır Amerika’da yaşayan çok başarılı bir Türk bilim insanı. Bu da gurur verici bir şey. Sağlık teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik çalışan BAMM laboratuvarı ekibinin önemli dergilerde çok sayıda bilimsel yayını, patenti bulunuyor ve her yıl pek çok bilimsel ödül alıyor.

Kanser tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de önemli bir sağlık sorunu. Kanser tedavisinde en büyük zorluklardan birisi metastaz yapan kanserlerdir ve eğer kanserin nasıl metastaz yaptığını anlayabilirsek yeni tedaviler geliştirebiliriz. BAMM laboratuvarı ile ortaklaşa planladığımız çalışmada bu konuya odaklandık. Geleceğin dünyasını hazırlayan bu ekiple birlikte ülkemize bilgi ve teknoloji aktarımı sağlamaktan mutluluk duyacağız. Çalışma kapsamında ekibimizde yer alan doktora öğrencileri bir yıllık süreyle Amerika’ya giderek araştırmalara katılacak.

” DEU’nün Türkiye’de eğitimde, ARGE’de, inovatif çalışmalarda öncülük yaptığını, üniversitenin daha iyi yerlere gelmesi adına enstitü olarak çaba gösterdiklerini dile getiren Baskın, Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’yle yapılan işbirliği sayesinde Türkiye’ye teknoloji transferi gerçekleştireceklerini kaydetti. Doç. Dr. Yasemin Baskın, ABD’deki BAMM laboratuvarının benzerini Dokuz Eylül Üniversitesi’ne yapma yönünde çalışma yürüttüklerine de sözlerine ekledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Tam Gün yasa tasarısı 15 Ekim’de çıkacak

Tam Gün yasasıyla ilgili tartışmalara nokta koyan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, “Öğretim üyesi sıkıntısına son verecek yasa tasarısı 15...

Kapat