Creasoup

Farmaskop - İlaç ve Sağlık Profesyonellerinin Dergisi

21 Aralık 2011, Çarşamba 19:53

IMS “Client Day” toplantısı gerçekleştirildi

Sağlık sektörü söz konusu olduğunda dünyanın en büyük pazar araştırma ve enformasyon kuruluşu IMS Health’in toplantısında, yakın geçmişe ait veriler ışığında 2012’de farmasötik sektörü nelerin beklediği tartışıldı.

Toplantıda konuşan IMS Türkiye Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız, Sağlık Uygulama Tebliğ’inde (SUT) yakın zamanda yapılan değişiklikler ile ortaya çıkan fiyat baskısının önümüzdeki yıl sektörü nasıl etkileyeceğini anlattı. Benzer uygulamalar neticesinde sektörün 2009 yılında %12,2, 2010 yılında da %9 oranında kayıp yaşadığını belirten Dr. Akyıldız, 16 Aralık’ta yayınlanan SUT değişikliği de göz önüne alındığında sektörün 2011 yılını %11’lik bir kayıpla kapatmasını beklediklerini dile getirdi. “16 Aralık’taki değişiklik yapılmamış olsaydı sektörün kaybı %12,3 düzeyinde gerçekleşecekti” diyen Dr. Akyıldız, değişiklik sonrasında yaşanacak %11’lik kaybın TL bazında 1,7 milyar liraya karşılık geldiğini belirtti. Dr. Akyıldız, yapılan düzenlemeler neticesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yaklaşık 2,5 milyar lira tasarruf edeceğini söyledi.

16 Aralık’ta yürürlüğe giren SUT’un özellikle eşdeğer ürünleri etkilediğine dikkat çeken Dr. Akyıldız, bu değişiklik sonrasında eşdeğer üreticilerinin kayıplarının %11 seviyesinden, %14 seviyesine yükseldiğini belirtti.

Gelişmeler ışığında 2012 beklentilerini paylaşan Dr. Akyıldız, pazarın gelecek yıl TL bazında %2,7 küçülerek 14,7 milyar liraya gerilemesini beklediklerini dile getirdi. Bununla birlikte, pazarda standart ünite (doz) bazında %4,3’lük bir artış öngördüklerine ve pazarın gelecek yıl 52,4 milyar standart üniteye ulaşmasını beklediklerine değindi. Dr. Akyıldız, bir reçeteye en fazla 3+1 ilaç yazılması gibi uygulamaların pazardaki küçülmeyi artıracağını ifade etti.

IMS Türkiye’de Kıdemli Danışman olarak görev yapan Olgu Yılmaz konuşmasında diğer ülkelerin maliyet kısıtlama ve geri ödeme uygulamalarından örnekler vererek Türkiye’deki durumu değerlendirdi. Gelecek yıl gelişmiş pazarlarda %1-4 küçülme yaşanmasını beklediklerini söyleyen Yılmaz, gelişmekte olan pazarlarda ise %13-16 arasında bir büyüme beklediklerini dile getirdi.

Türkiye’de uygulanmakta olan referans ilaca bağlı fiyatlandırma sisteminde referans alınan ülkelerin mali anlamda en sıkı denetlenen ülkeler olduğunu ifade eden Yılmaz, İspanya ve Portekiz’de yaşanan durumdan örnekler verdi. Referans sistemine yönelik olarak yöneltilen bir soruyu cevaplayan Yılmaz, referansa dayalı fiyatlandırma sisteminin neticesinde ülkeler arasında dairesel yapıların oluşması ve tüm ülkelerin birbirini referans almaya başlaması ile fiyatların aşağıya doğru spiral şekilde inmesi tehlikesinin AB ülkelerini kaygılandırdığına dikkat çekti.

Yılmaz’ın ardından söz alan IMS Türkiye Danışmanlık Ülke Müdürü Dr. Cem Baydar, firmaların Türkiye dışındaki ülkelerde fiyat baskısı ile baş etmek için izlediği yollardan örnekler verdi. Dr. Baydar, firmaların satış ekibiplerinin boyutunu gözden geçirmek zorunda kaldığını, dijital kanallara yöneldiklerini, portföylerindeki ürünlerde önceliklerini tekrar gözden geçirdiklerini, OTC ürünlere ağırlık vermeyi düşündüklerini ve “co-promotion” modelini denediklerini ifade etti. Dr. Baydar sözlerine Türkiye’de sektörün OTC yasası beklentisinde olduğunu ekledi.


SİZ DE YORUM YAPIN

Önceki yazıyı okuyun:
Erken evre meme kanserinde nöbetçi lenf biyopsisi ile hızlı taburcu olmak mümkün

Koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılmasının komplikasyon ve risklerinden dolayı son yıllarda nöbetçi lenf bezleri örneklemesi tercih ediliyor ve güvenle uygulanıyor.

Kapat